Et besøg i en telebutik blev starten på Frederik Mehl-Ludvigsen værste mareridt. En identitetstyv havde forfalsket hans kørekort, tømt hans konto og har stadig gang i den helt store forbrugsfest.

- Hvorfor har du brug for endnu en telefon? Du købte jo også én i går?

22-årige Frederik Mehl-Ludvigsen forstod ikke telefonsælgerens spørgsmål. Han havde da ikke købt nogen telefon.

I butikkens systemer stod ellers, at Frederik Mehl-Ludvigsen ikke bare have købt én iPhone, men to. Og han skulle endda have vist et kørekort ved købet. De røde lamper begyndte straks at blinke.

Få dage forinden havde Frederik Mehl-Ludvigsen læst om identitetstyveri på nettet. Han frygtede nu, at nogen på en eller anden måde skaffet hans personoplysninger. Efterhånden som han besøgte andre telefonbutikker i byen, blev hans frygt bekræftet.

Fem telefoner var der blevet købt hans navn. Frederik ringede straks til sin bankfilial i Danske Bank.

- Jeg fortalte, at min identitet nok var blevet stjålet – og at banken ikke skulle udbetale penge, hvis nogen forsøgte at hæve store summer på min konto.

Frederik Mehl-Ludvigsen blev derfor meget overrasket, da han 14 dage senere ville overføre penge til en kammerat:

- Der var blevet hævet 157.000 kr. fra min konto. Jeg var i chok. Hele min opsparing er væk, siger Frederik Mehl-Ludvigsen og fortæller, at identitetstyven stadig er i gang med forbrugsfesten. Nye regninger tikker fortsat ind ad døren. Brugte forfalsket kørekort

Så nemt kan hackere stjæle dit CPR-nummer

Ifølge Frederik Mehl-Ludvigsen har banken fortalt, at der blev hævet 140.000 kr. på hans konto med et kørekort som legitimation. Gerningsmanden brugte samme fremgangsmåde til at hæve 17.000 kr. en time efter.

- Jeg har mistet min pung, men det er simpelthen så lang tiden siden, at det ikke burde have noget med det at gøre. Jeg fatter ikke, hvordan de har fundet mit CPR-nummer. Jeg har ingen anelse, siger Frederik Mehl-Ludvigsen.

- Men tyvene har jo åbenbart forfalsket kørekort. Jeg fatter bare ikke, hvordan man kan hæve så mange penge med et kørekort som eneste dokumentation. Sagen ligger nu hos politiet, der blandt andet forsøger at finde gerningsmanden ud fra overvågningsbåndene fra banken.

Men selvom de har gode billeder, og Danske Bank har lovet, at de nok skal dække Fredeik Mehl-Ludvigsens tab, frygter han, at sagen ikke slutter dér:

- Det er jo hele min identitet, der er blevet stjålet. Og man kan jo ikke få noget nyt personnummer. Så hvem siger, at sagen stopper, selvom de fanger en gerningsmand. Han kan jo også have givet CPR-nummeret videre til andre.

- I al fremtid kan jeg gå og frygte for hvilke regninger, der nu vil vælte ind ad min brevsprække. Eller hvor mange gange jeg er røget i Ribers i den her uge. Identitetstyven har frit spil, og der er intet, jeg kan gøre ved det, siger Frederik Mehl-Ludvigsen.

Så nemt kan hackere stjæle dit CPR-nummer

Danske Bank oplyser, at de ikke kommenterer enkeltsager, men at banken har haft en sag, hvor en kunde har anmeldt et identitetstyveri i den størrelsesorden, som Frederik Mehl-Ludvigsen beskriver. Derudover fortæller de, at det er muligt at hæve penge i Danske Bank med et kørekort eller et pas - men at banken løbende holder øje med udviklingen inden for identitetstyverier for at sikre, at procedurerne er tidssvarende. Der er dog så få eksempler på, at systemet bliver misbrugt, at deres system ikke bliver ændret indtil videre, oplyser Danske Bank