Vil du gerne sælge bolig?

Så kan det nu afsløres, hvornår det er bedst at gøre det - og hvornår det er helt hul i hovedet.

Mange tror, påsken er det bedste tidspunkt at sælge i, men det er faktisk ikke tilfældet.

Boligsitet boliga.dk har gennemgået 18 års salgstal på alle boligtyper på det danske marked, og én uge stikker ud.

Uge 27.

Mange bruger altså sommerferien til at købe hus. Ugen, der normalt dækker de første dage af juli er den tid på året, hvor flest danskere indgår en bolighandel. Og de andre sommeruger kommer ind på de næste pladser. 

Lige efter følger uge 26, 25 og 24, der alle har et højt antal handler i forhold til resten af året.

Det er ellers en udbredt opfattelse, at påsken er højsæson for boligsalg, men påkeugen med nummeret 13 sniger sig først ind på niendepladsen på listen, mens såvel maj- som juni-ugerne stort set alle ligger højere i handelsaktivitet. 

Det skyldes at køberne har bedre tid til at købe bolig i sommermånederne, vurderer Morten Skak, lektor på Center for Bolig og Velfærd.

- Man bruger måske sin ferietid til de større bevægelser i privatøkonomien, og hvis man afslutter handlen i slutningen af juni eller begyndelsen af juli, så er der mere tid til overs til at flytte. Desuden er der i den periode bedre tid til at komme ud at se på huse og tage beslutningen, siger Morten Skak til boliga.dk.

Det allerdårligste tidspunkt at sælge i, er op til jul og lige efter nytår. Handelsaktiviteten falder især i de sidste to uger af december og i den første uge af det nye år, men det er der ikke noget overraskende i, mener Morten Skak. 

- I december holder du jul og nytår, og hovedet er optaget af andre ting ved årsskiftet. Desuden går vi for eksempel og venter på, hvad vores nye nettoløn ender på, og så kan det også være for koldt eller for svært at komme ud at se på huse om vinteren, siger Morten Skak.

Selvom uge 27 set over 17 år indeholder det største antal handler, er det faktisk uge 26, som i de seneste tre år har været boligkøbernes foretrukne handelsuge. På månedsbasis er juni den måned, hvor flest handler bliver indgået, mens juli som helhed først kommer ind som den syvendebedste måned pga. faldende aktivitet jo længere hen i måneden, man kommer.

Top fem over uger med flest handler (1992-2008):

Uge 27 (slutningen af juni/starten af juli)
Uge 26 (slutningen af juni/starten af juli)
Uge 25 (slutningen af juni)
Uge 18 (starten af maj)
Uge 22 (slutningen af maj/starten af juni)

Bund fem over uger med færrest handler (1992-2008):

Uge 1
Uge 52
Uge 30 (slutningen af juli/starten af august)
Uge 2
Uge 29 (midten af juli)

Kilde: Boliga.dk. Statistikken dækker perioden 1992-2008 (begge år inklusive) og tager udgangspunkt i det samlede antal handler for alle boligtyper på det danske boligmarked.