Godmorgen og velkommen til dagens finansielle overblik.

Endnu en gang overraskede de amerikanske inflationstal for marts på opsiden, da de landede onsdag. Dermed fortsætter tallene den stigning, der også har været gældende i januar og februar.

Det ramte de finansielle markeder hårdt, hvor aktierne faldt og renterne steg.

»Det mere vedholdende inflationspres i den amerikanske økonomi sammenholdt med høj beskæftigelse og et solidt vækstmomentum dæmper forventningerne til en snarlig amerikanske rentenedsættelse,« skriver Nordea i deres morgennyhedsbrev om de nye inflationstal. 

Læs også: Penge tilbage i skat? Sådan kan du fordoble dem

Den nordiske storbank tilføjer, at det dermed bliver mere og mere sandsynligt, at den første rentenedsættelse fra Fed først kommer til september.

Torsdagens vigtigste begivenhed er rentemøde i den europæiske centralbank (ECB). Her lyder forventningen på, at centralbanken endnu en gang vil holde renten i ro. 

Til gengæld ventes det, at chef for ECB, Christine Lagarde vil sende et klart signal til markederne om, at banken vil nedsætte styringsrenten på mødet i juni, skriver Nordea og fortsætter: 

»Og endnu en gang ventes Lagarde at pointere, at en rentenedsættelse vil afhænge af løntal for første kvartal, som offentliggøres i maj måned. I forlængelse heraf vil hun dog formentlig også gøre meget ud af at understrege, at usikkerheden omkring rentebevægelserne på lidt længere sigt.«

Læs også: Strateg advarer om 'alvorlig krise': Derfor bør ECB sænke renten nu

Vi starter overflyvningen af de finansielle markeder ude østpå.

Kinesiske aktier falder tilbage her til morgen, når man kigger på det teknologitunge Hang Seng-indeks, der hører til i Hong Kong. Indekset falder tilbage med 0,76 pct.

De kinesiske aktier noteret på fastlandet ligger lige omkring nullet her til morgen. Det kinesiske CSI 300-indeks stiger med 0,03 pct.

Også japanske aktier falder tilbage her til morgen, når man kigger på det ledende Nikkei-indeks, som dykker med 0,43 pct.

Europæiske aktier står til at åbne lige omkring nullet, når de europæiske markeder åbner om få timer. Futures for Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder, indikerer et fald på 0,04 pct.

Det samme gælder amerikanske aktier, når markedet åbner i eftermiddag. Futures for det tonegivende indeks S&P-500 indikerer en et nærmest ikke eksisterende fald på 0,02 pct., mens det teknologitunge indeks Nasdaq ser ud til at stige med små 0,01 pct. Futures indikerer også, at industritunge Dow Jones-indeks åbner omkring nullet med det mindste fald på 0,008 pct.

Olieprisen er steget lidt igen siden i går morges. En tønde af den amerikanske WTI-olie koster onsdag 86,5 dollar, mens den europæiske Brent-olie koster 90,75 dollar.

Prisen på olie følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation.

Guldprisen er faldet en smule tilbage siden i går. Guld handles således torsdag til en pris på 2.343 dollar pr. ounce.

Guldet er værd at følge, fordi guld opfattes af mange som en sikker havn i krisetider og har historisk klaret det godt i perioder med modvind på aktiemarkedet.

Kryptovalutaen bitcoin er steget med 2 pct. det seneste døgn. Den digitale mønt koster dermed omkring 70.464 dollar.

Artiklen er oprindelig udgivet hos Euroinvestor.

Hør seneste afsnit af Spar Kassen, hvor panelet udpeger såkaldte pengemaskiner.