Der er ingen vej udenom. Det er jul med alt, hvad dertil hører af traditioner, herunder julegaveindkøb.

Det er vi rigtig mange, der finder en smule anstrengende og måske ligefrem stressende. Og dog er det blevet lettere med årene, efterhånden som online køb og salg i stigende grad er vundet frem.

Ifølge detailhandlerne er der sket en stigning i salget af gavekort indenfor forskellige brancher -  tøj, kosmetik, diverse gadgets, elektronik, kro- og hotelophold, wellness.

Det er blandt meget andet ikke tilfældigt, at det lige nu vrimler med nyheder på koncert- og livescenen.

Hvad der tidligere kunne have været den årlige cd eller dvd, kan nu være et gavekort med en billet til en af de utallige danske musikfestivaler.

Formentlig vil rigtig mange flade pakker under juletræerne i år indeholde gavekort pålydende et beløb, der skal være med at finansiere en ny mobiltelefon. Der produceres nye modeller i sprintertempo.

På godt og ondt er mobiltelefonen - eller tablet’en - blevet en livsnerve i de flestes liv. I en grad, så mange klager over abstinenser, hvis man er nødt til at slukke den i en periode.

Måske var det en idé med en helt anden type gavekort, som handler om at slukke telefonen, måske ligefrem indimellem gemme den væk.

De fleste - nej, alle - kender nogen, der er ramt i livet; familie, venner eller kolleger. Måske mennesker, man deler en hobby med.

Onklen, der efter en sparerunde har svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Søsteren, der kæmper med angst. Vennen, der aldrig kom hel igennem en skilsmisse. Kollegaen med barnet, der blev født med en hjerneskade. Den psykisk syge veninde. Den syge forælder.

Hvad med at give et mentalt gavekort pålydende kvalitetstid sammen med en af dem, der har brug for varmen?

Det er ovenikøbet gratis. Det koster kun at man investerer lidt af sig selv.

Jae