KOMMENTAR

Det blev ikke til den førsteplads i gruppen, som mange havde regnet med på forhånd, men andenpladsen endte på danske hænder efter lørdagens sejr over Polen. Isoleret set en skuffende placering, men det er et plus, at der er soleklar pil op på det danske formbarometer.

Men det bliver også nødvendigt videre frem i turneringen. For der venter Danmark en meget bakket vej i den resterende del af slutrunden. Island er første udfordring på mandag - her er Danmark favoritter efter min mening, mere om det senere - men herfra begynder det at se grimt ud for Mikkel Hansen & co.
En eventuel kvartfinalemodstander bliver Spanien, mens Frankrigs guldfavoritter venter i semifinalen. Hvis de to mandskaber altså lever op til deres favoritværdighed i knockout-fasen. Det er noget nær den værste labyrint, Danmark skal igennem, og dermed blev det på mange måder en sejr med en lidt sløj eftersmag, som danskerne sikrede sig over Polen. Virkeligheden er i hvert fald nu, at Polen fra deres tredjeplads i gruppen har en på papiret lettere vej mod VM-finalen, end danskerne har.

Jeg skynder mig her at understrege, at jeg selvfølgelig ikke synes, at Danmark skulle gøre noget som helst andet end at gå på banen og gå 100 procent efter sejren. Så har vi den eventuelle misforståelse ryddet af vejen.

Der blev netop spekuleret i på forhånd fra forskellige sider, om Danmark kunne finde på at tabe kampen for at snuppe den mindst besværlige vej i knald-eller-fald kampene. Det skete selvfølgelig ikke. Og har naturligvis aldrig nogensinde været et tema i den danske lejr. Ud over at det er tordnende uetisk og forkert på alle tænkelige planer, kan jeg heller ikke få øje på, at det ville have været et rigtig begavet træk. Selvom finalevejen nu ser meget svær ud.

For den slags kampe, som venter fra ottendedelsfinalerne og frem, handler i høj grad om dagsform og selvtillid, og efter en dansk indledning på VM, der har været en smule tvivlsom, ville det for mig ikke give nogen mening at spekulere i den slags.

Hvis holdet var kommet til ottendedelsfinalerne med blot én sejr over et nogenlunde stærkt hold – Rusland – tror jeg, det ville skabe usikkerhed hos i hvert fald nogle spillere omkring landsholdets niveau. Ikke det udgangspunkt, man gerne vil have før knockout-runden, vel?

De overordnede betragtninger om Danmark efter gruppespillet er, at der stadig er plads til at optimere over hele linjen, men set gennem en dansk fanbrille er det opmuntrende, at holdet generelt har vist fornuftig fremgang i de seneste par kampe.

Jeg savner stadig at se Niklas Landin brænde en storkamp af. En af dem der, hvor hans redningsprocent flirter med 50. Det er jeg dog ikke sådan rigtig bekymret over. Danmarks stjerne mellem stængerne har så høj kvalitet, at jeg forventer, han rammer topformen, når det virkelig gælder.

Og virkelig gælder, det gør det fra på mandag mod Island. Normalt spiller de to nationer meget tætte opgør, der bliver afgjort med mindst mulig margin. Men det bør ikke blive – helt – lige så tæt i morgen. Jeg har Danmark som favorit, og selv om islændingene altid hiver nogle ekstra procent frem mod danskerne, skal det komme til udtryk, at Danmark rummer mere klasse på holdkortet. Og så er Island formentligt hårdt svækket.

Playmaker Aron Palmarsson er ikke aktuelt en del af den islandske VM-trup, efter han pådrog sig en hjernerystelse i torsdagens gruppekampen mod Tjekkiet, da han fik et slag i hovedet. Og bulletinerne gik lørdag på, at Island ikke forventer, at holdets stjernespiller bliver klar til ottendedelsfinalerne.

Danmark tabte til Island for to uger siden i træningsturneringen Totalkredit Cup, men danskere har oppet sig markant siden da. Specielt i forsvaret, der var det helt store problem i føromtalte kamp, som Danmark tabte 29-30. Den større defensiv estabilitet, som landsholdet ser ud til at have fundet frem, gør mig optimistisk i forhold til dansk sejr.

Og nå ja, så er der jo også den lille sidehistorie, at Gudmundur Gudmundsson skal op mod sit fædreland i sin første knald eller fald-kamp som dansk landstræner. Selvsamme land han spillede 236 landskampe for som aktiv og førte til flotte resultater som landstræner - med OL-sølv i 2008 og EM-bronze i 2010 som højdepunkterne. Derfor bliver det en speciel oplevelse, der venter Gudmundsson på mandag. Med Danmark som favorit i min bog.