KOMMENTAR

Er du gal, en lækkerbisken! Det er Tour de France 2015, jeg tænker på. Allerede småsavlende, for nok blev vi snydt for en udgave, der havde potentiale til at svinge sig op blandt de mest mindeværdige i sommer, men en afsindig spændende og velkørt Vuelta underbygger i dén grad ideen om, at der kan leveres fyrværkeri til sommer.

Alberto Contador blev, trods en margin på kun lidt over et minut ned til Chris Froome, en ret suveræn vinder af det spanske etapeløb. Og der blev lagt alen til en duel, der for alvor eksploderede på de spanske landeveje, og som kunne blive altafgørende, hvis det da ikke lige var for den forsvarende vinder af Touren, Vincenzo Nibali, og Nairo Quintana, der styrtede på den første enkeltstart, men som også har evnerne til at vinde Touren.

Alberto Contador fik læsterlige prygl sidste år. Motivationen var ikke i top, den overståede karantæne var vanskelig at kapere på trods af den mesterlige sejr i 2012-udgaven af Vueltaen og forberedelserne for traditionelle. Det var derfor et ’wake-up call’ af de større, da Chris Froome i 2013 bragede forbi ham efter en sæsonoptakt, der var henlagt til Tenerife, hvor den stod på højdetræning i ugevis. Alberto Contador og Bjarne Riis havde læst skriften på væggen inden denne sæson. Der skulle efterlignes. Kopieres.

Syv uger i højderne blev det til i løbet af årets første måneder, så fordelene af at vænne kroppen til at levere i tynde luftlag kunne udnyttes. Vel også betryggede for omverdenen, at der skulle så radikale metoder til for at løfte præstationen mærkbart. Resultaterne udeblev da heller ikke med sejre i Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt samt andenpladser i Criterium Dauphiné og Catalonien Rundt. Alt var lagt an på Tour-sejr. Lige indtil Alberto Contador valgte at fiske en müslibar op af sin lomme på en hullet vej ned af et bjerg i Vogeserne.

Resultatet er velkendt, men den form, Alberto Contador kom med i Touren, var så rigelig til også at vinde Vueltaen. Grundlagt på den første enkeltstart, hvor han slog Froome med eftertrykkelighed, og Quintana styrtede. Udbygget og forsvaret på de største bjergetaper, hvor Contadors defensive tilgang paradoksalt nok sikrede ham to sejre, fordi han ene mand (og det var han forbløffende hurtigt i Vueltaen) kunne hænge på Sky-toget og til slut Froomes siddende symaskinetråd for så dansende at glide forbi og sikre sekunder og hæder, når kilometerporten var passeret. Det var mesterligt. Der er lagt op til en storslået dyst næste år. Med en rytter i alle fire ringhjørner.