Føres anbefalingerne ud i livet, kan det få stor betydning for de omkring 300.000 danske husstande med gasfyr.

Antallet kan således i fremtiden blive meget færre med et fingerknips – hvis det bliver lovligt at tvinge boligejere til at skifte til en anden energiform. 

»Det er en mulighed, man er nødt til at have, for at man kan få lukket noget af gasnettet ned,« konstaterer Lars-Peter Søbye, der er formand for den nationale energikrisestab Nekst, ifølge Finans.dk:

»Men i dag er den mulighed ikke til stede.«

Tvangsudskiftningen af gasfyr i de danske hjem er en af de ti konkrete anbefalinger som Nekst torsdag kommer med i rapporten 'Farvel til gas i danske hjem', der skal være med til at sikre en grøn omstilling af dansk boligopvarmning.

Ifølge Ritzau er ambitionen er at nå det mål i 2035, men ifølge fremskrivninger ventes der til den tid stadig at være 140.000 husstande med gasfyr tilbage. 

Og ifølge arbejdsgruppen skal det altså derfor blandt andet være muligt for myndighederne at tvinge boligejere til at skifte deres gasfyr ud.

Især i områder hvor prisen for at drive gasnettet er uforholdsmæssig høj i forhold til antallet af kunder. Ikke mindst hvis der allerede eksisterer et alternativ i området, eksempelvis i form af fjernvarme.

Lars-Peter Søbye fra Nekst erkender, at det er et »kontroversielt« tiltag og håber i første omgang på, at oplysning og støtteordninger kan gøre forskellen.

Men han siger dog også om de ti anbefalinger, der præsenteres i dag kl. 10.

»Ingen af anbefalingerne kan stå alene. Men det er helt centralt, at forbrugerne får de bedste forudsætninger til at træffe et oplyst valg,« lyder det ifølge Ritzau.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard (M) siger til Finans.dk, at han forstår gaskunders bekymring over, at de kan tvinges til at skifte et velfungerende anlæg ud med fjernvarme eller varmepumpe.

Men han siger også, at han ser positivt på forslaget på grund af de uhensigtsmæssigt høje udgifter, der kan være forbundet med at drive grene af gasnettet uden mange kunder.