Der er forår i luften på boligmarkedet. Antallet af nye til salg-skilte er rekordhøjt, køberne bliver forkælet med ultra lave renter, og sælgerne kan se frem til rigtig gode priser for deres huse, lejligheder og sommerhuse.

Sådan lyder konklusionen fra boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann, efter Boligsiden.dk har udsendt en ny opgørelse over antallet af nye boliger til salg i første kvartal i år.

I alt er der sat 26.569 nye til salg-skilte i jorden og vinduerne i årets første kvartal. Det er 6,9 procent flere end samme tidspunkt sidste år, og hele 26,8 procent flere end i første kvartal 2013. Zoomer man ind på de enkelte boligtyper, er der kommet 4,7 procent  flere til salg-skilte i jorden foran parcel- og rækkehuse sammenlignet med samme kvartal i 2017. Stigningen er på 6,0 procent for ejerlejligheder og på hele 19,5 procent for sommerhuse.

Selv om der lige nu bliver sat mange nye boliger til salg, er det imidlertid ikke købers marked. Tværtimod, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

»Der er kommet mange nye boliger til salg her i første kvartal, men den underliggende efterspørgsel er endnu større end udbuddet, og derfor er det samlede udbud af boliger i dag lavere, end det var for et år siden. Køberne skal altså ikke være jubeloptimistiske og tro, at de kan trykke sælger på maven og presse priserne ned. Priserne har pil op ad i øjeblikket,« siger hun.

Samtidig har frygten for en international handelskrig stik imod boligøkonomernes forudsigelser for bare to måneder siden sendt renten ned. Det betyder, at boligkøberne igen kan få et 30-årigt realkreditlån med en rekordlav rente på bare 1,5 procent.

»Nye boligkøbere kan med den lave rente gå ned i banken og få et ret stor boligkøbsbevis i hånden. Det vil være med til at presse boligpriserne i vejret, fordi der kommer flere købere på markedet, når det er billigt at låne penge,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Der er store regionale forskelle. Husejerne i Region Sjælland har for alvor fået blod på tanden og har sat 10,1 procent flere til salg-skilte i jorden i årets første kvartal sammenlignet med første kvartal 2017. Sammenlignet med første kvartal  i 2013 er der tale om stigning på hele 39,9 procent.

Kilde: Boligsiden.dk for BT.
Kilde: Boligsiden.dk for BT.
Vis mere

»Efter flere år med stigende priser i hovedstaden er priserne nu også godt på vej op uden for hovedstadsområdet. Husejerne i for eksempel Vestsjælland havde nogle hårde år med tab af friværdi oven på finanskrisen. Nu kan de se, at priserne er på vej op, og så tænker flere, at det er et godt tidspunkt at sælge,« siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Sælgerne i det sjællandske har noget at have optimismen i, uddyber hun. Drømmer man om hus og have, er København nemlig blevet for dyr for mange unge familier, og det sender dem i retning mod de sjællandske oplandskommuner.

»Er man en lille familie, der i dag bor i en lejlighed på Nørrebro, kan man sælge den for 2,5-3 millioner kroner. Det kan man altså få ganske meget hus og have for i for eksempel Holbæk. Samtidig kan man med den nye jernbane mellem Ringsted og København snart komme ind til København på under en halv time, og det gør mange af byerne i Vestsjælland mere attraktive,« siger hun.

Det er ikke kun boligsælgerne, der kan nyde forårsstemningen på det danske boligmarked. Også de mange boligejere, der har tænkt sig at blive boende, nyder godt af de stigende boligpriser. Dert giver nemlig øget friværdi, som kan veksles til billige lån.

»Har har man brug for et billigt lån til energirenoveringer, til en ny bil eller til blot at forsøde tilværelsen lidt, er det alt andet lige nemmere at få et lån, når friværdierne stiger,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Med en højere vurdering af boligen er det også muligt at bede sit realkreditinstitut om at få genberegnet bidragssatsen på realkreditlånet, påpeger hun. Jo højere vurdering boligen har, desto lavere bliver bidragssatsen.

Nordea forventer, at huspriserne på landsplan vil stige med 3-3,5 procent i år.