Der er mange billeder af Andy Schleck at tænke tilbage på. Men langt de fleste handler om evnen til at være på toppen og bevæge sig rundt i verden med en helt særlig lethed.

Det er ikke ret mange dødelige forundt. Heller ikke de privilegerede sportsfolk, vi som tilskuere tiltror evner langt ud over det sædvanlige. Men så igen, Andy Schleck var aldrig nogen ordinær cykelrytter, selv om de sidste fiaskofesne sæsoner næsten forvandlede den 29-årige luxembourger fra en letbenet superstjerne til askegråt støv.

Usleben diamant

Ikke meget tydede på, at Andy Schlecks karriere skulle slutte sådan. Med tårevædet tale og i en alder, hvor det hele egentlig skulle toppe og ikke stoppe på grund af en uafvendelig knæskade.

Ikke mere funklen fra manden, der blev anset for at være en usleben diamant i det smykkeskrin, Bjarne Riis havde for sig, da det danskejede mandskab regerede den internationale cykelverden.

Om nogen var den piberensertynde og velformulerede yngling som en figur skåret ud af en eventyrverden. En slags Aladdin, for hvem et nonchalant strøg på lampen fra den magiske hule kunne bringe ham nærmest enhver begavelse, der hører med til at være elitesportsmand i en barsk og egocentreret verden. Stærkere end de fleste, smart og karismatisk på en naturgiven måde. Velformuleret og med et skævt smil, hvor den umiddelbare charme også kunne være parret med en knivspids overbærende arrogance.

Jæger og de jagede

Nicki Sørensen husker tydeligt, da Andy Schleck gjorde sin entré på Team CSC i september 2004.

- Alle kunne lide Andy. Hans tilgang til tingene var renset for bekymringer. Og så havde han en fin form for humor, men også den rigtige og seriøse indstilling til tingene. Vi havde hørt fra Fränk, at hans lillebror ville være endnu stærkere, og det viste han sig jo også at være.

- Det tog ham et år at lære, hvor stærkt det går i det professionelle felt. Han smed nogle kilo den første vinter, og så etablerede han sig ret hurtigt derefter. Man ville gerne ofre sig for ham, og han satte stor pris på det arbejde, der blev lavet for ham, fortæller Nicki Sørensen, som hurtigt fik set, at Andy Schleck havde en horisont, der rakte ud over cykelsporten.

- Mange cykelryttere brænder ikke rigtigt for noget udover sporten. Andy elskede at gå på jagt og at fiske. Han kunne fortælle længe om at sidde og vente på et vildsvin i en skov i Ardennerne. Jeg elskede at høre om hans jagtture, og jeg er selv vild med at fotografere fugle, så vores interesse for naturen brugte vi til at koble fra på, husker den 10 år ældre Sørensen.

Skarp rivalisering

I sin tredje sæson på danskerholdet hentede Andy Schleck sig et internationalt gennembrud ved at blive toer sammenlagt i Giro d’Italia. Siden voksede han til som Tour de France-udfordrer i nogle uforglemmelige dueller med Alberto Contador som modpart. Og det var konfrontationer, hvor Andy blev til mand.

- Det var en skarp rivalisering, det er klart. Men det var også to kæmpestore profiler og dygtige atleter, hvor fronterne blev trukket hårdt op. Andy følte, Alberto rent sportsligt kørte lige til grænsen. Samtidig havde de en kæmpe respekt for hinanden. Da de senere skiftede hold, så Alberto kom til os på Team Saxo Bank, mens Andy tog til Leopard-Trek, var det Alberto, der mente, at Andy kørte defensivt og på nakken af ham, husker Nicki Sørensen.

Uforløst

DRs prisbelønnede journalist Niels Christian Jung mandsopdækkede den luxembourgske stjerne igennem det meste af et år for at lave dokumentaren ’Andy Schlecks Tour’ i 2011. Det var sidste sæson med toppræstationer fra den begavede luxembourgers ben.

- Der er næppe nogen tvivl om, at Andy har haft svært ved at løse sine sportslige kriser. Han er kommet let til tingene og har i perioder været enormt målrettet, men at stoppe i en alder af 29 år er også uforløst på mange måder, mener Jung og peger på uroligheder i Schlecks bagland som en del af forklaringen.

- Andy er tryghedsnarkoman og bryder sig ikke om de magtkampe, der også har udspillet sig i ledelsen på Leopard-Trek. Tiden efter afskeden med Brian Nygaard og den efterfølgende magtkamp, hvor Johan Bruyneel (Lance Armstrongs tidligere manager, red.) kom til, påvirkede ham, vurderer Jung.

- Sårbarhed var et af Andy Schlecks karaktertræk. Men også en menneskelighed. Han var ikke noget røvhul, men et socialt væsen og en generøs stjerne. Det er meget sigende for hans væsen, at han købte en fiskedam i stedet for en Ferrari, men han har måske også brugt for meget tid på andre ting end lige cykelsporten, netop fordi han var så talentfuld, mener Jung.

- Han var en diamant og et naturtalent, som allerhelst bare ville køre på Gefühl. Og under Riis et af de største talenter, cykelsporten har set i nyere tid.