Det er aldrig nogen nem opgave at få et cykelhold til at køre. Men der er forskel på at råde over et trecifret millionbeløb i årsbudget og så skulle have tingene til at hænge sammen med en brøkdel af den slags penge.

For Team Cult var det et hårdt slag både økonomisk og organisatorisk, da holdets cykler for nylig blev stjålet midt under det franske etapeløb Tour Haut Var. På landevejen svarede det danske talent Rasmus Guldhammer så igen med en top fem-placering i det italienske endagesløb GP Lugano få dage efter. Iøvrigt sammen med den tidligere Telekom- og Team CSC-rytter Linus Gerdemann, der er hentet ind både som blikfang og vidensbank for de unge ryttere på det danske hold.

Kim Andersen, sportsdirektør på Trek Factory Racing, kender Gerdemann, som han var med til at hente til Team CSC i 2005. Men han kender også bedre end de fleste vilkårene for et dansk hold, der med få midler skal prøve at bide skeer med de store.

»En af de helt store udfordringer, når man skal have et hold som Cult til at køre på et højere niveau, er at sammensætte et ordentligt løbsprogram. Når man er ny på Pro Continental niveau (den internationale anden division, red.), må man tage de invitationer, man kan få og håbe på det bedste. Men jeg synes det er et meget fint program, Michael Skelde har fået sat sammen,« siger Andersen til BT.

Team Cults første sæson kommer ikke til at betyde hverken deltagelse i Tour de France eller de andre store etapeløb. Men der bliver mulighed for at kippe med flaget i World Tour-løb som Amstel Gold Race og Criterium International, hvor ASO, selskabet bag Tour de France, står som arrangører.

»Først og fremmest skal holdet jo falde til både organisatorisk og sportsligt. Det tager tid at opbygge stabilitet, og man skal huske på, at det først var i efteråret, Michael og Christa Skelde begyndte at kunne se tegningen til et hold på det her niveau,« påpeger Andersen.

På det daværende Team fakta var det unge danske navne som Nicki Sørensen, Lars Bak, Frank Høj, Allan Johansen og såmænd Michael Skelde, der tegnede den sportslige profil. Suppleret med billige udlændinge som Kurt-Asle Arvesen, der som U23-verdensmester ikke havde fået det ventede gennembrud på et italiensk hold.

Efter fire sæsoners tilløb lykkedes det i 2003 Team fakta at få et wild card til Giro d’Italia. Kurt-Asle Arvesen kvitterede med en etapesejr, og en lignende udviklingshistorie er ikke utopi for Cult-holdet. Hvis man væbner sig med en blanding af flid, fedt og tålmodighed.

»De unge danske ryttere skal samle sig noget erfaring, og så skal der nok også et par større udenlandske navne ind, hvis man vil gøre sig håb om et wild card til de store etapeløb,« erkender Andersen.

De første skridt er taget. Linus Gerdemann er ganske vist hentet til Team Cult som lidt af en chancebillet, og det samme kan siges om hans landsmand Fabian Wegmann.

»De er gode til at lære fra sig og er gået ind på holdet med en frisk indstilling, og det er godt at se. Jeg kender Linus Gerdemann rigtig godt og tror stadig, han kan levere varen. Hvis kemien er der mellem dem og de unge ryttere i truppen.«

»Lige nu ser det ud til, at en mand som Rasmus Guldhammer for alvor er ved at være kørende igen, og det er meget glædeligt at se,« konstaterer Andersen med et vink til det danske talent, som for en håndfuld år siden blev spået en stor fremtid. Og som er ved at bygge sig selv op fra grunden af igen. Lidt ligesom cykelholdet med det kultiske navn.