Når man skal, så skal man.

Det fik en måbende cykelverden det synlige bevis for sidste år, da den førende rytter og senere vinder af Giro d'Italia, Tom Dumoulin, midt under kongeetapen af den italienske rundtur måtte stå af cyklen, krænge sin lyserøde førertrøje og cykelshorts af for til sidst at kunne tømme tarmene i vejgrøften.

De groteske scener udspillede sig, mens konkurrenterne stak afsted op ad den afgørende Stelvio-stigning og det akutte maveonde var derfor tæt på at koste ham den samlede sejr.

Opsat på et forsvar af sin titel har Dumoulin svoret aldrig at ende i en lignende situation igen. Derfor gik han straks efter sidste års triumf igang med at undersøge sit ernærings- og fordøjelsessystem for at finde ud af, hvad det var, der gjorde ham syg.

ØVERST I ARTIKLEN KAN DU SE HØJDEPUNKTERNE FRA DEN DRAMATISKE ETAPE.

Til den hollandske tv-station NOS fortæller han, at han blandt andet var to dage indlagt på et hospital for at få foretaget diverse test. Siden har han fulgt en særlig diæt for at få identificeret, hvad han ikke kan tåle, og nu anstrengelserne givet et svar: Han skal holde sig fra sukkerstoffer laktose og fruktose.

»Flere fødevaregruppe som blandt andet fruktose og laktose er ikke lige fordøjelige for alle mennesker,« fortæller Tom Dumoulin.

»Nogen har lidt større problemer end andre. Og ja, jeg har formentlig lidt større problemer.«

Hollænderen forklarer, at sukkerstofferne kun giver ham problemer under lange, hårde ture på cyklen, hvor kroppen bliver presset maksimalt og han indtager tusindvis af kalorier.

»På dage med et højt kalorieindtag kan du få mange laktose- og fruktoseprodukter indenbords. I et æble er der for eksempel en masse fruktose, så jeg skal hellere spise en kiwi. I mælk er der meget laktose, så det skal jeg også helst undgå. Enten ved at drikke laktosefri mælk eller slet ingen mælk overhovedet,« siger Dumoulin.

Hollænderen, der er kaptajn for Sunweb, indleder sit titelforsvar 4. maj, når Giro d'Italia-feltet ruller ud på første etape i Jerusalem.