Danskerne søger i stor stil efter viden om, hvordan man bliver kriseparat. 

B.T. har været med til et at de gratis og meget velbesøgte to timers kurser hos Beredskabsforbundet. Det er især én ting, folk er usikre på, når de skal forberede sig på det værste.

Interessen for at deltage i kurset 'Klar dig selv i tre døgn', er eksploderet i år.

»Det er virkeligt helt ekstremt, så stor interessen er for de kurser,« siger Malou Laursen, der er projektleder hos Beredskabsforbundet, og var vært for kurset tirsdag aften fra kokken 17 til 19. 

Malou Laursen er projektleder hos Beredskabsforbundet.
Malou Laursen er projektleder hos Beredskabsforbundet. Foto: Marcus Wehage
Vis mere

Folk er især interesserede i at høre, hvor meget vand, de skal gemme, og hvor længe det kan holde sig i dunke. 

Så længe vandet er opbevaret i en ren, lukket beholder, som ikke afgiver stoffer, kan det faktisk stå i årevis, før det bliver usundt at drikke.

Det anbefales dog, at vanddunkene sættes et mørkt og køligt sted. 

»Har man et skur er det et godt sted at sætte dunkene. Ellers kan det være i kælderen, hvis det er muligt,« siger Malou Laursen.

Og så er spørgsmålet, hvor meget vand det anbefales at have stående.

Beredskabsforbundet oplyser, at en person bruger tre liter vand om dagen.

Skal du gemme vand til tre døgn, som Beredskabsforbundet mener, er et seriøst bud på, hvor lang tid en krise, vil vare i et tætbefolket land som Danmark, inden får folk får hjælp, er det altså en god idé at opbevare mindst ni liter vand per person i husstanden.  

Det er dog langt fra kun vand, deltagerne i kurset stiller spørgsmål om.

Folk vil også gerne vide, hvad det er for noget mad, det anbefales at have liggende, og hvordan man bedst sikrer sit hjem.  

»Der er rigtig mange mennesker, der går og tænker over, hvordan de er kriseparat. Ikke mindst efter vores svenske naboer har meldt ud, at folk skal have et hjemmeberedskab,« siger Malou Laursen og tilføjer: 

»Mange mennesker er måske ikke bekymrede, men de vil gerne vide , hvad de selv kan gøre for at sikre sig, hvis der pludselig sker noget med vores forsyningslinjer.«

Hvad gør du selv for at være beredt?

»Jeg har ligesom mange andre en reol, hvor jeg har forskellige konserves, jeg bruger løbende. Og så har jeg købt store dunke, der står ude i vores skur med vand i. Jeg har allerede et primus, jeg kan bruge derhjemme, hvis der ikke er noget strøm,« siger hun. 

HER gode råd fra familiefaren Thomas Jensen, der har samlet rationer til tre måneder.