Sidste måned forventede dagligvareforretningerne et prisfald, men på blot én måned er de vendt på en tallerken. 

Danmarks Statistiks konjunkturbarometer viser nemlig, at adspurgte detailforretninger i sidste måned forventede et sikkert prisfald i den kommende tid, mens de i denne måned forventer prisstigninger.

Og det er ifølge B.T.s pengeredaktør, Niels Philip Kjeldsen, sørgelig læsning for danskerne.

»Det er først og fremmest en uvending. Siden starten af 2022 er dagligvarepriserne steget med mere end 20 procent, og flere pile har peget i retning af prisfald, hvor supermarkederne også selv har forventet et prisfald indtil nu.«

Når det er sagt, kommer det dog ikke helt uventet. 

Prisstigninger kan ifølge pengeredaktøren skyldes stigende råvarepriser, importpriser og producentpriser. 

Og så har tonen hos supermarkederne været mere afdæmpet end normalt. 

»For seks måneder siden talte alle supermarkederne om prisfald og lå i tung konkurrence om at køre den bedste tilbudskampagne. Men siden årsskiftet har der været utroligt stille på dagligevaremarkedet,« siger Niels Philip Kjeldsen.  

Som forbruger skal man derfor - uheldigvis - ikke forvente, at dagligvarepriserne rammer det niveau, hvor det lå før den skyhøje inflation, som raserede i 2022.

Supermarkederne behøver nemlig ikke tilpasse sig inflation, men derimod efterspørgslen i de danske hjem og konkurrencen internt mellem supermarkedskæderne.

»Manglende prisfald kan også skyldes, at danskernes efterspørgsel er steget igen, og så behøver supermarkederne naturligvis ikke sænke priserne,« siger Niels Philip Kjeldsen.