Efter at BT 28. april afslørede, at ugebladet gennem næsten fire år havde overvåget kendtes og kongeliges brug af kreditkort, igangsatte bladgiganten Aller Media, der udgiver Se og Hør, en ’uvildig, intern undersøgelse’, der skulle kortlægge, hvem der vidste hvad om skandalen. Undersøgelsen, der næppe bliver offentliggjort i sin helhed, forventes at ligge klar i denne uge. BT stiller og besvarer her ti centrale spørgsmål.

1. Hvad vidste Aller Medias adm. direktør, Pål Thore Krosby?

Den øverste direktør i Aller Media, der udgiver Se og Hør, har, siden BT første gang skrev om Se og Hør-skandalen, afvist ethvert kendskab til sagen. Men forfatter og tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussen, der med sin bog ‘Livet, det forbandede’ fik skandalen til at rulle, har flere gange udtalt, at Pål Thore Krosby aflagde daværende chefredaktør Kim Henningsen et besøg i sommeren 2010, hvor topchefen skal have bedt Kim Henningsen om at standse brugen af kilden. BT har tidligere skrevet, at Københavns Vestegns Politi skulle være i besiddelse af en lydoptagelse, hvor daværende chefredaktør Kim Henningensen fortæller, at Pål Thore Krosby har bedt ham om at stoppe brugen af kilden. Pål Thore Krosby har i godt to måneder ikke ønsket at udtale sig til BT, men over for Politiken og Berlingske har han afvist at have hørt om kilden. Bestyrelsesformand Bettina Aller, der heller ikke har ønsket at udtale sig til BT, har også kategorisk nægtet kendskab til sagen.

2. Hvor mange blev overvåget?

BT fremlagde for knap fjorten dage siden en liste med 86 personer, der blev overvåget af Se og Hør. Listen indeholder navne som daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidt (S), Pia Kjærsgaard (DF), kronprins Frederik, prins Henrik og Casper Christensen. Det er dog tvivlsomt, om listen indeholder navnene på alle overvågede. Personerne, der står på listen, som BT fremlagde, viser, at Se og Hør overvågede ekstremt bredt.

3. Hvor mange på Se og Hør kendte til kilden?

Flere mail, som BT har fremlagt, viser, at flere og flere Se og Hør-ansatte blev bekendt med, at ugebladet havde en kilde, der kunne noget med kreditkort. Det var journalisterne Kasper Kopping og Ken B Rasmussen, der havde den primære kontakt til kilden. Ifølge Ken B Rasmussen kendte cheferne på ugebladet til kilden. Det er uklart, hvor meget menige medarbejdere konkret vidste. I dag er syv nuværende Se og Hør-ansatte, herunder redaktionschef Kim Bretov, sendt hjem. Derudover er to Billed-Bladet-ansatte med en fortid på Se og Hør også sendt hjem. De mail, som BT har fremlagt, viser, at 16 personer har haft kendskab til kilden.

4. Hjalp Se og Hørs journalister og fotografer med at finde på navne, som kilden kunne overvåge?

BT har fremlagt flere mail, hvor journalist Kasper Kopping, der var én af to journalister, der ‘førte’ kilden, ad flere omgange bad 16 kolleger og chefer på Se og Hør om at komme med forslag til navne, som ‘tys-tys-kilden’ skulle overvåge. Men it-specialisten har også flere gange uopfordret sendt kreditkortoplysninger på kendte danskere, som han ikke var blevet bedt om at overvåge.

5. Hvem skrev under på bilagene?

Ugebladets kreditkortkilde blev under en del af sit virke aflønnet med sorte penge. Én gang om måneden mødte han op på Se og Hørs redaktion, hvor han afleverede bilag for 10.000 kr. Herefter blev en standard-udgifts-blanket udfyldt, bilagene blev kaldt ‘diverse udgifter’ og underskrevet af den siddende chefredaktør eller redaktionschefen. Chefredaktøren som ‘ansatte’ kilden, Henrik Qvortrup, har erkendt, at han har udbetalt penge til kreditkortkilden. Den nu forhenværende udgiverdirektør Per Ingdal, der fra november 2008 til juni 2009 var midlertidig chefredaktør, har i Politiken afvist at have skrevet under på bilag. Det gjorde redaktionschef Kim Bretov, sagde han. Kim Henningsen, chefredaktør fra juni 2009 til juni 2013, har i godt to måneder ikke ønsket at kommentere sagen. Kim Bretov vil heller ikke udtale sig om sagen.

6. Hvor mange tip blev omsat til historier, og hvad har Aller tjent på det?

Fagbladet Journalisten har fortalt, at den eneste store kioskbasker, der kom ud af samarbejdet med kreditkortkilden, var reportagen fra prins Joachim og prinsesse Maries bryllupsrejse i Canada i 2008. Dette var angiveligt første gang, at kreditkortkilden leverede oplysninger til Se og Hør. Efterfølgende blev der på Henrik Qvortrups kontor i det gamle Aller-hus i Valby ved København lavet en fast aftale med kilden. På mødet blev også lønnen på 10.000 kr. sort om måneden aftalt. Kreditkortoplysningerne var, ifølge Journalisten, velegnede til at få billige, hurtige og sikre tip om, hvor Se og Hør kunne finde de kendte i ind- og udland.

7. Hvor længe brugte Se og Hør ’tystys’-kilden?

Ifølge tidligere Se og Hør-journalist Ken B Rasmussen begyndte samarbejdet med kilden tilbage i foråret 2008. Da Ken B Rasmussen stopper på Se og Hør i efteråret 2011, bruger ugebladet stadig ’tys-tys’ kilden. Tidligere nyhedschef på Se og Hør Lise Bondesen har dog forklaret til BT, at hun fik stoppet brugen af kilden ultimo 2011.

8. Kommer der til at rulle hoveder?

Topchef Pål Thore Krosby har over for Politiken ikke afvist dette: - Det er åbenbart, at der er foregået nogle ulovligheder. Og derfor vil det ikke komme som nogen overraskelse for mig, hvis det får nogle personalemæssige konsekvenser. Ja, der er en vis mulighed for at der kommer andre fratrædelser end udgiverdirektør Per Ingdals. Men det ved jeg ikke før, jeg har læst rapporten, sagde han til avisen 20. juni. Tidligere chefredaktør sagde sit job som politisk kommentator på TV2 op tirsdag 30. april. Senere i samme uge forlod tidligere nyhedschef på Se og Hør, Lise Bondesen, sit job som underholdningschef på Ekstra Bladet, mens udgiverdirektør i Aller Media, Per Ingdal, sagde op fredag i sidste uge. Alle tre opsigelser er sket som konsekvens af skandalen.

9. Hvor meget vil Allers interne undersøgelse afdække?

Formentlig ikke alt. Tidligere chefredaktør Kim Henningsen, tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, tidligere redaktionschef Lise Bondesen og journalist Kasper Kopping har ikke ønsket at medvirke til undersøgelsen, ligesom ‘tystys’-kilden heller ikke har villet medvirke, så længe politiets efterforskning står på. Advokat Henrik Stagetorn, der leder Aller-undersøgelsen sammen med Mikkel Sthyr fra revisionsfirmaet PwC, har haft ’uhindret adgang’ til alt materiale, der er i Allers besiddelse.

10. Bliver undersøgelsen offentliggjort?

Det er op til Aller Media selv. Bladgiganten har ikke forpligtet sig til at offentliggøre noget som helst, og Pål Thore Krosby udtalte forleden i et interview med Politiken, at Aller Media ikke vil offentliggøre hele undersøgelsen: - Det er klart, at vi ikke ønsker at give indtryk af, at vi har noget at skjule. Jeg har ikke noget imod at offentliggøre de overordnede konklusioner, men vi kommer ikke til at gå offentligt ud med alle detaljer. Presseansvarlig for Aller Media Kasper Kankelborg vendte i går ikke tilbage på BTs henvendelse.