»Vi har fået et knaldgodt hus til pengene.« Det mener den tidligere 3F-formand, som stod for at købe et ellers usælgeligt sommerhus af en anden top-3F'er.

Daværende formand for feriefonden i byggegruppen i 3F Peter Hougård Nielsen bekræfter, at han stod i spidsen for en opsigtsvækkende sommerhushandel, som er foregået i fagforbundet 3F.

Tilbage i 2010 købte 3F-feriefonden »Bygningsgruppens Feriefond af 2005« et sommerhus ved Bork Havn i Vestjylland af 3F's hovedkasserer Ulla Sørensen til 1.370.000 kr. Uden at få en ekstern ejendomsmæglers vurdering af handlen og til en pris, som var lagt et år forinden.

Det skete, efter Ulla Sørensen under et møde havde foreslået  Peter Hougård Nielsen at se nærmere på lige præcis hendes sommerhus, som hun ad to omgange forgæves havde forsøgt at få solgt.

Peter Hougård Nielsen bekræfter i dag, at der aldrig var en ejendomsmægler ude og vurdere sommerhuset i december 2010.

Det er ham og en byggesagkyndig fra 3F, som alene kom frem, at huset godt kunne købes til 1,3 mio. kr., som det var vurderet til mere end et år forinden. Til trods for sommerhussalget i det meste af landet styrtdykkede eller i bedst fald stod stille i efteråret 2010.

I går ud og køber et hus til 1,3 millioner, en pris som er sat et år forinden, uden at I har en ekstern mægler på. Hvorfor gør I det?
»Nej, men vi undersøger markedet. Vi kigger på, hvad huse bliver solgt til på det tidspunkt og laver nogle vurderinger udfra det. Vi har nogle kriterier for, hvad vi køber. Vi placerer selv normalt inventaret, vi skifter nye hårde hvidevarer ud og vi maler huset, og det kan hurtigt løbe op i 150.000 kr. Her var huset i en kvalitet, så det slet ikke var nødvendigt. Derfor var prisen god,« siger Peter Hougård Nielsen.

Det er jo medlemskroner, som I bruger på det her. Skylder I ikke jeres medlemmer at får ekstern ejendomsmægler til at vurdere prisen, inden I går ud og poster 1,3 mio. et sommerhus?
»Vores erfaring med ejendomsmæglere er, at de reagerer udfra, hvad de gerne vil. Hvis jeg tager en uvildig mand ind, og han siger, det skal koste 1,4 mio., skulle vi jo have givet en højere pris. Hvad bygger han det på? Hvis du tager tre ejendomsmægler, som skal komme med et bud på det samme, så sker det ud fra tre forskellige interesser, og så får du tre forskellige resultater.«

Du kender jo også forhistorien for det her hus. Det har været til salg flere gange og er taget af markedet, inden I så køber det i 2010...
»Nej, jeg kender ikke forhistorien, og hvor meget huset har været til salg for. Når du kigger på det hus og på kvaliteten, så mener jeg, det er en stærk pris, vi har købt det hus til.«

Nævner Ulla Sørensen for dig, at hun har svært ved at komme af med huset?
»Nej, det gør hun ikke. Det forholder jeg mig ikke til, men alle de huse, vi køber, der er som regel nogen, der har svært ved at komme af med dem. Finanskrisen starter i 2008, og vi køber huse efter mange forskellige modeller, bl.a. konkursboer af bankerne, men også efter tip fra medlemmerne.«

Men hvis du ikke kender forhistorien, hvordan ved du så, at prisen skal være 1,3 mio.?
»Det er den pris, huset er udbudt til. Og den pris er for nedadgående.«

Netop. Skulle I så ikke have forhandlet om den pris?
»Nej, vi har fået et hus af en høj kvalitet på en fantastisk beliggenhed, og vi har fået det 150.000 kroner billigere, fordi vi får inventaret med. Så jeg mener faktisk, vi har presset prisen.«

Sommerhuset ved Bork Havn i Vestjylland havde 3F's hovedkasserer Ulla Sørensen forgæves forsøgt at sælge både i 2008 og i 2009. I 2010 købte 3F's feriefond det for 1,3 mio. kr.
Sommerhuset ved Bork Havn i Vestjylland havde 3F's hovedkasserer Ulla Sørensen forgæves forsøgt at sælge både i 2008 og i 2009. I 2010 købte 3F's feriefond det for 1,3 mio. kr.
Vis mere

Burde I ikke undersøge forhistorien, f.eks. hvor længe huset har ligget til salg?
»Mæglere tager huse af og på hele tiden. Det handler om psykologi og siger ikke noget om, hvorvidt et hus er prisen værd. Til syvende og sidst handler det om, om man har fået noget for pengene,« siger Peter Hougård Nielsen.

Hvorfor byder I ikke ind med en lavere pris?
»Fordi huset var nyistandsat og malet og inventaret havde en værdi, som gjorde, at vi mente det var de 1,3 mio. værd. Vi kunne da godt have siddet og ventet med korslagte arme, til det gik på tvangsauktion, men her stod et hus, som vi kunne få et til en pris, som vi mente var god.«

Hvis du selv skulle købe et sommerhus, ville du så ikke have en ekstern mægler på, så du fik den bedste pris?
»Hvis jeg selv skulle købe et sommerhus? Nej, så ville jeg selv undersøge markedet og finde ud af, hvad prisen skulle være.«

Så du mener ikke, at det er en fejl, I ikke havde en ekstern mægler til at vurdere huset?
»Det mener jeg ikke. Det er ikke noget, vi normalt gør, og det har vi heller ikke haft ved de øvrige handler, vi har haft. Jeg synes faktisk, at det problematisk at tage eksterne mæglere ind, fordi hvad er deres roller? Er det en højesteretsdommer eller en advokat?«

Man må formode, at det er en ejendomsmægler, som kan finde ud af at fastsætte en pris...
»Jeg mener, at det er staffage. Ejendomsmæglere har forskellige måder at vurdere på, og det havde ikke givet os en entydig pris. Vi går ud og så bruger vi vores faglige viden, og vi undersøger husene, om de er i orden. Vi betragter faktisk os selv som ejendomsmæglere i den her sammenhæng og er faktisk ret skarpe  til at vurdere et hus.«

Læs også:

Så du mener, at du har kompetencerne til at vurdere prisen på et hus?
»Det mener jeg da, at jeg i den grad har. Det skal man ikke være professor for. Det handler om faglighed.«

Juridiske eksperter mener, at her sker en sammenblanding af roller, og at der burde have været en ekstern mægler, hvilket Ulla Sørensen også er enig. Hvad siger du til det?
»Det er et temperamentsspørgsmål. De mennesker, der afsiger en pris, mener jeg faktisk ikke kan bruges til særligt meget. Har du ikke set de boligprogrammer, hvor ejendomsmæglere vurderer, hvad huse er værd? Jeg mener ikke, at det en garanti, man kan bruge til særligt meget.«

Kan du ikke se, at der en sammenblanding af rollerne, hvor en 3F-kasserer sælger sit sommerhus til feriefonden?
»Det mener jeg ikke. Der vil ofte være en sammenfletning, hvor vi foreslås huse af medlemmer, eller folk vi kender. Men jeg kan ærligt sige, at Ulla Sørensen ingen indflydelse har haft på, om vi køber det hus. Vi har kigget på det hus, nøjagtig som vi kigger på alle andre huse. Vi ved godt, at har et kritisk bagland, men vi kan fuldt ud stå inde for det her. Vi mener, vi har fået et knaldgodt hus til pengene.«