Hver femte husstand mangler en røgalarm, viser en ny undersøgelse. Ofte skyldes det en forglemmelse, mener brandinspektør.

Julen er nu officielt skudt i gang, og i mange hjem bliver der tændt stearinlys og hygget med åben ild til den store guldmedalje.

Men det er langt fra alle boliger, der er sikret mod uheld, hvis kalenderlyset viser sig brandfarligt.

En undersøgelse fra YouGov, foretaget på vegne af Verisure Dansikring Direct, viser, at røgalarmen mangler i 21 procent af de danske husstande.

Og det kan blive fatalt at undvære en røgalarm, vurderer brandinspektør ved Københavns Brandvæsen, Marcello Francati.

»Billedet er desværre ret tydeligt. Opstår der en brand i din bolig om natten, og har du ikke en røgalarm til at vække dig i tide, vil konsekvenserne som regel være fatale,« siger Marcello Francati.

Det behøver ellers ikke koste dig særlig meget at være på forkant med tragedien.

Da Forbrugerrådet Tænk testede røgalarmer i april i år, var det to modeller til knap 40 kroner, der blev kåret som testvindere.

Men det er da heller ikke prisen, der afgør, om folk får sat en røgalarm op, vurderer brandinspektøren.

»Vi oplever, at mange bare glemmer det. "Jamen, det skal jeg også huske"«, siger de, men de får det bare aldrig gjort, siger Marcello Francati.

Børnefamilier er gode til at huske røgalarmen, mens særligt de ældre har tendens til at glemme den. Enten fordi de er ubevidste om risikoen, eller ikke selv magter at sætte alarmen op.

I Danmark er det ikke et lovkrav at have en røgalarm, men for præcis 11 år blev alle nyopførte boliger (både parcelhuse og etageejendomme) pålagt at have en røgalarm installeret.

Når du installerer en røgalarm i dit hjem, skal du huske:

- at placere den så højt oppe som muligt. Det vil sige typisk i loftet og mindst én meter fra vinduer, ventilationsåbninger og lignende, da disse åbninger kan trække røgen væk fra røgalarmen.

- Sørg for at have mindst én røgalarm installeret på hver etage og gerne en i hvert soverum.

Efterfølgende skal du huske at tjekke og rengøre røgalarmerne jævnligt - og altid efter ferie og bortrejse.

- Skift jævnligt batteriet i røgalarmen - gerne en gang om året, men senest når den udsender "bip-lyde".

Fakta:

I 2014 var der 5917 registrerede brande, og 83 mennesker mistede livet i flammerne. Typisk er fire ud af 10 ofre over 67 år.

Kilde: Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Brandbevægelsen, Nordstat

/ritzau/FOKUS