Psykologsamtaler og dialog mellem politi og nærmiljø ser ud til at have knækket koden til at forhindre unge muslimer i at rejse til Syrien for at deltage i hellig krig.

Et aarhusiansk projekt kan angiveligt reducere radikaliseringen af unge muslimer, skriver dr.dk.

I Aarhus Kommune har 31 herboende muslimer siden november 2012 været i Syrien for at deltage i hellig krig, og langt de fleste af dem havde tilknytning til Grimhøjmoskéen ved Aarhus. Det tal fik kommunen til at sætte fokus på problematikken ved at lade de hjemvendte Syrien-krigere få adgang til psykologsamtaler og samtidig forsøge at skabe en fælles dialog mellem politiet, socialforvaltningen og moskéen for at forhindre radikalisering.

»Forskellen er, at jeg kan hjælpe de unge med at knække den kode, der hedder; hvordan bliver jeg aktør i eget liv? Hvordan kan jeg selv være med til at skabe en tilværelse indenfor de rammer, som det her samfund tilbyder,« siger psykolog Preben Berthelsen til dr.dk.

Der er meget, der tyder på, at metoderne i Aarhus hjælper. I 2014 har der kun været en enkelt person, der er draget i krig i Syrien indtil videre. Både Østjyllands Politi og justitsminister Karen Hækkerup (S) fortæller, at det aarhusianske projekt vækker opmærksomhed rundt omkring i Europa.

Justitsministeren roser tiltaget og forklarer, at det ikke kun handler om at have en skrap retorik mod de mennesker, der rejser til Syrien for at deltage i hellig krig, men også dialog i nærmiljøet har en effekt.

I alt er mindst 100 personer rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i borgerkrigen.