Ældresagen er dybt rystet af plejehjemmet Amaliehavens beslutning om ikke at lade beboerne stemme og tilføjer, at de aldrig har hørt om en lignende sag før

Kun seks ud af 57 beboere på plejehjemmet Amaliehaven i Sønderborg fik udleveret deres valgkort i søndags til Europa-Parlamentsvalget. Ledelsen undlod at give resten af beboerne et valgkort. Interesseorganisationen .

- Det er uværdigt og retslig forkert, at de ældre beboere ikke får hjælp til at stemme, når de er stemmeberettigede. Det er en grundlovssikret, demokratisk rettighed, medmindre man er umyndiggjort. Men man kan ikke fratage beboerne en grundlovssikret ret - selv ud fra de bedste hensigter, siger Margrethe Kähler, som er jurist og chefkonsulent i Ældre Sagen.

Plejehjemmet havde også søgt opbakning hos beboer- og pårørenderådet, som takkede nej til at lade borgerservice komme ud på plejecentret for at modtage brevstemmer.

- Hverken plejehjemmet eller pårørenderådet har kompetence til at tage stemmeretten fra beboerne. Det er et indgreb i beboernes selvbestemmelse. Hvis beboerne har fået et personligt valgkort, har de lov til at stemme eller undlade at stemme. Kun hvis man er umyndiggjort, mister man sin stemmere. Ellers har alle frit ret til at stemme, siger hun.

Plejecentrets begrundelse var, at de havde vurderet, at de ældre borgere blot ville blive mere forvirrede af at få et valgkort. Men Margrethe Kähler, jurist og chefkonsulent i Ældre Sagen, mener ikke, det er en grund, for at afskære beboerne fra muligheden for at stemme.

- De ansatte må give sig tid til at snakke med beboerne og få en pårørende til at hjælpe dem med at stemme, eller undlade at stemme. Men det må aldrig være personalet og et pårørende-råd, der beslutter, at beboerne er for svage til at stemme. Det har de ikke kompetence til. Det er et indhug i vores grundlovssikrede, demokratiske rettigheder.