En ny farlig Borrelia-bakterie er på spil i den danske natur.

Den er hidtil kun kortlagt i lande som Rusland og USA, og først for to år siden blev det konstateret, at den er ekstra farlig for mennesker, fortæller forsker og epidemiolog Rene Bødker til BT

Nu er den opdaget og kortlagt af Bødker og hans team fra DTU, der har foretaget en større undersøgelse af den lille skovflåt, der bærer på den frygtede Borrelia-bakterie, der i de værste tilfælde kan give lammelser og hjernebetændelse, skriver videnskab.dk.

Undersøgelsen, der er foretaget 25 forskellige steder  i Danmark, afslører, at vi skal passe ekstra godt på symptomerne fra den nyopdagede Borrelia Miyamotoi, fordi den ikke opfører sig som de flåt-bakterier, vi kender i forvejen.

»Normalt får man en tidlig advarsel i form af rødt udslet, når man bliver bidt af den 'klassiske' bakterie, der kan give Borreliose. (Betændelse i hjerne og nerver). Men den nye bakterie giver ikke udslæt, og derfor får den mulighed for at udvikle sig og trænge ind i nervesystemet på dem, der bliver bidt af den lille flåt,« siger Rene Bødker fra DTU til BT.

Det er Bødker der har stået for den omfattende danske undersøgelse, der afslører tilstedeværeslen af den nye Borrelia-bakterie i danske flåter, der ikke bare er farlig, fordi den ikke giver et udslæt som advarsel, men også fordi dens symptomer er væsentlig anderledes end den velkendte Borrelia, der kaldes Lime Borrelia.

»Den nye hedder Borrelia Miyamotoi (opkaldt efter den japanske ø, hvor den først blev opdaget), og giver en kraftig hovedpine, samt en mærkelig feber, der kommer og går. Man kan have feber i nogle dage, og så forsvinder den i 10-12 dage og man føler sig helt rask og frisk. Men så vender den pludselig tilbage igen. Og sådan kan den gøre i flere perioder,« siger Rene Bødker, der understreger, at det langt fra er i alle tilfælde, hvor mennesker bliver bidt af en flåt, at man bliver inficeret med en af de farlige Borreliabakterier.

»Èn ud af cirka 200 flåter ser ud til at bære Miyamotoi-bakterien. Det er i hvert fald det vores kortlægning viser indtil nu,« siger epidemiologen fra Danmarks Tekniske Universitet, der har foretaget undersøgelsen for Statens Fødevareinstitut.

»Den nye Borrelia ser ud til at være spredt over hele landet. Vi har fundet den alle steder. på Sjælland, Fyn, Bornholm og i Jylland. På 15 ud af de 25 steder vi har undersøgt. Men den er heldigvis mindre udbredt end den Borrelia vi har kendt i mange år,« siger Rene Bødker til BT.

Hvis man vil beskytte sig bedst mod sygdom fra Borrelia-bakterien er det bedste råd, at stikke bukserne ned i strømperne, når man færdes i skov og i højt græs.

»Men det anbefales under alle omstændigheder, at man undersøger sig selv og sine børn for eventuelle bid og flåter, hver gang man har været ude i naturen,« siger forskeren, der selv har oplevet at vågne op med et flåt-bid på øjenlåget efter en felttur i skoven.

Sygdommen Borreliose kan i de værste tilfælde inficere nervesystemet, og give lammelser og betændelse i hjernen. Symptomerne kan give langvarige mén. Men den udvikler sig langt fra farligt i alle de tilfælde, hvor mennesker (eller dyr) bliver bidt.

»Det er heldigvis kun i sjældne tilfælde, at det bliver til langvarige kroniske symptomer ala gigt eller alvorlige lammelser,« siger Bødker.

Den danske forsker fortæller, at der indtil videre er fundet omkring 50 patienter i Rusland og USA, der var inficeret med Borrelia Miyamotoi.

I Danmark er der endnu ingen officielle patienter med symptomer fra den nye Borrelia-bakterie, men den danske Borrelia-ekspert Sigurdur Skarphédinsson, siger til videnskab.dk, at der »uden tvivl« er danskere, der har været ramt af infentionen. Uden at vide det:

»Når du har infektionen i flåter, og vi ved, at infektionen kan inficere mennesker ud fra de undersøgelser, man har lavet i Rusland, så vil der helt sikkert være nogle, som har haft den her infektion,« siger Skarphédinsson til videnskab.dk.

Her er den nye farlige flåtbakterie fundet i Danmark. Det betyder, at den er tilstede overalt i den danske natur.(Foto: DTU)
Her er den nye farlige flåtbakterie fundet i Danmark. Det betyder, at den er tilstede overalt i den danske natur.(Foto: DTU)
Vis mere