Anja Østerby tog kampen op mod internettets grove teenagetrolde, da hendes 13-årige datter blev udstillet og kaldt luder. De hævnede sig ved at bombardere hende med grove beskeder og manipulere hendes private billeder.

Da 36-årige Anja Østerby fandt ud af, at hendes på det tidspunkt 13-årige datter blev hængt ud og kaldt for luder i Facebook-gruppen »Lokumentum«, blev hun rasende og tog kampen op mod de onde teenagetunger. Resultat? Få dage senere modtog Anja selv tilsvininger fra flere end 500 børn og unge.

Det var en fremmed 15-årig dreng, som fik lavinen til at rulle, da han i sommerferien kontaktede Anjas datter på Facebook og spurgte hende, om han måtte se hendes krop. Datteren svarede, at det kunne han godt glemme alt om, for hun sendte ikke nøgenbilleder.

Afslaget fik den fremmede dreng til at hævne sig ved at lægge et screenshot af samtalen ud i »Lokumentum«. En af datterens bekendte var medlem af gruppen, og hun syntes, at brugerne gik over stregen ved at udstille og kalde Anjas datter for nedsættende ord, så pigens familie kontaktede Anja og fortalte hende, at hendes uvidende datter helt ufrivilligt blev hængt ud.

»Det var så tarveligt. Min datter var ikke medlem af gruppen og vidste ikke, at hun blev hængt ud og svinet til, så hun havde ikke en jordisk chance for at forsvare sig. Jeg kunne selvfølgelig have ladet det ligge, men jeg følte ikke, at jeg kunne ignorere, at min datter blev hængt ud med navn og billede,« siger Anja Østerby.

Anja tog kontakt til drengen og bad ham om at fjerne alt, der handlede om hendes datter. Drengen nægtede, og Anja endte med at skælde ham ud og bad ham om at opføre sig ordentligt.

»Pludselig hørte jeg, at han havde hængt mig ud i gruppen. Jeg tænkte selvfølgelig »hellere mig end min datter«, for jeg er voksen og kan bedre håndtere det. Men det var stadig meget ubehageligt,« siger Anja Østerby.

En eftermiddag begyndte fremmede børn fra 9-årsalderen og op til slutningen af teenageårene at sende beskeder til Anja, hvor de kalder hende for kælling, dum og grim. Den aften kunne Anja ikke sove, og det meste af natten sad hun nedslået og betragtede de mange beskeder, som fortsat væltede ind.

»Jeg blev frustreret og gal over, at man kan være så svinsk og modbydelig over for andre mennesker. Samtidig blev jeg overrasket over, at de virkelig ikke har andet at give sig til. Jeg er jo bare en møgkedelig mor, tænk at det kan være så morsomt,« siger Anja Østerby.

De unge mennesker tog et billede fra hendes egen Facebook-profil af Anja med hendes nyfødte søn i armene og manipulerede det, så det ligner, at hun har en joint ud af næseboret.

»Jeg blev rigtig harm over, at de brugte et billede af min søn, som jo bare er en uskyldig baby. Det er, som om de unge ingen forståelse har for andre mennesker. De vader bare rundt i folks ting, som det passer dem og deler ud til højre og venstre. Jeg blev dybt forarget,« siger Anja Østerby.

Hun overvejede at melde chikanen til politiet, men da hun har et indtryk af, at det ikke vil eller kan gøre noget ved sådanne sager, valgte hun at lade være. I stedet indberettede hun gruppen til Facebook for stødende indhold.

»Jeg fik en melding tilbage om, at Facebook ikke havde fundet noget grænseoverskridende derinde. Det blev jeg virkelig skuffet over, for jeg havde håbet, at der ville være mere respons og hjælp at hente fra deres side. De her børn og unge kan jo gøre hvad som helst uden konsekvenser,« siger Anja Østerby, som også har fortalt sin historie til Fyens Stiftstidende.

Efterfølgende har teenagepiger, som selv har været udsat for en hadestorm, kontaktet Anja og fortalt, hvor vanvittig svært de har haft det.

»Selv om jeg har prøvet det på egen krop, kan jeg slet ikke forestille mig, hvor frygteligt det må være for et ungt menneske. Det kan være ekstremt ødelæggende«.