Lærerne på en række nordjyske skoler er så pressede, at Arbejdstilsynet slår alarm.

Mangel på tid, for meget arbejde og børn, der slå, sparker og kradser, er en ekstra udfordring for lærerne på en række skoler i Hjørring Kommune. Lærerne er efterhånden så hårdt spændt for, at de risikerer at bryde sammen og blive syge.

Derfor har Arbejdstilsynet udstedt en række påbud til skoler i området.

Det skriver nordjyske.dk.

En af dem er Hirtshals Skole, som har fået to påbud.

»Det er rigtigt,« bekræfter skoleleder Rasmus Carlsen over for BT.

Han forklarer, at påbuddene på hans skole handler om fysisk og psykisk arbejdsmiljø, som især er belastet på grund af voldsomme børn i indskolningen. Altså helt små skolebørn op til ti år.

»Det er en skole, vi driver, så selvfølgelig har der været episoder,« siger han og tilføjer:

»Det drejer sig om riv, krads og skub. Det er altid handlinger, der sker i affekt, når vi har med så små børn at gøre.«

Skolen er en ganske almindelig folkeskole, med hvad det indebærer af udfordringer med inkludering af børn med forskellige udgangspunkt.

Skolen har godt 40 procent elever med en anden kulturel baggrund end dansk, og det stiller også nogle særlige krav til lærerne.

»Det er ingen hemmelighed, at der er et råt miljø, og det er også en kulturel ting,« siger skolelederen.

Det har været fremme, at en del af problemet var, at forældre mødte op og slog på andres børn og hinanden, men det afviser Rasmus Carlsen.

»Forældre har ikke været involveret i voldsepisoder, men man kan jo godt møde op og kritisere andre børn, end ens egne.

»Der har været forældre indblandet, men ikke i voldsepisoder. Vi har en del to-sprogede elever og elever, som kommer med en anden kulturel baggrund, og der kan være mange forskellige opfattelser af, hvad en skole skal være,« siger han og understreger, at skolen har arbejdet med problemerne gennem en længere periode.

»Der er lavet store strukturelle ændringer i skolestrukturen i Hjørring Kommune, og så er man naturligvis opmærksom på, hvad det betyder for abejdsmiljøet. Det er klart fokusområde, og der er givet en række enslydende påbud i Hjørring Kommune. Og i andre kommuner også. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig noget, der skal tages hånd om. Det er ikke nogen, der skal blive syge af at gå på arbejde.«

Han kan dog ikke give et konkret bud på, hvor omfattende de psykiske og fysiske belastninger er for netop hans medarbejdere.

»Vi har sat en række initiativer i gang for at imødekomme det.«

Efter påbuddene har skolen fået en inklusionsmedarbejder, som skal hjælpe lærerne. Skolen forsøger også at få overblik over problemets omfang med et riv og krads-skema. Endelig har skolen oprettet et modtage-center for de to-sprogede elever.