Tre af de kommuner, som tilsammen driver 24 ud af de 31 asylcentre drevet af landets kommuner, har meget positive erfaringer. Centrene skaber god økonomi og arbejdspladser.

Det skaber både arbejdspladser og har en positiv effekt på kommuners økonomi at drive asylcentre. Det viser erfaringerne fra de tre kommuner, Langeland, Jammerbugt og Tønder, som tilsammen står for driften af 24 af landets 31 asylcentre, som er drevet af kommuner, skriver Jyllands-Posten.

Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune, fortæller, at bare i forhold til job på asylcentrene har driften skabt over 100 arbejdspladser. Også i Langeland Kommune har job på asylcentrene skabt over 142 job, men der er flere gevinster, fortæller borgmester Bjarne Nielsen (V).

»Selv om vores børnetal er faldende, har vi undgået fyringer på skoleområdet på grund af asylsøgere med børn. Samtidig har vi tjent penge på tomme bygninger, vi havde stående, som Udlændingestyrelsen nu kan leje af os til brug for asylsøgerne,« siger han til Jyllands-Posten.

Centrene har været en økonomisk succes for kommunerne. Overskuddet på driften af de ni centre, Langeland Kommune driver, var i 2014 på seks millioner kroner, mens Jammerbugt Kommune kunne glæde sig over et overskud på mellem fem og syv millioner kroner på driften af de 11 asylcentre.

Asylcentrene har været så stor en succes for kommunerne, at alle tre nu har valgt at drive centre i andre af landets kommuner.