Flere misforståelse kan have ført til, at hjælpen til alkoholpåvirket mand, der 6. oktober lå dybt bevidstløs på gaden på metrotorvet ved Amagerbro i København, blev forsinket, skriver Politiken.

Ifølge avisens gennemgang af sagen ringede i alt seks borgere om hjælp, og som den første kontaktede en kvinde politiet på telefon 114. Et af spørgsmålene til hende var: »Er han dansker eller grønlænder?«, hvorefter kvinden fik at vide, at en patruljevogn ville komme »i den nærmeste fremtid«. Det skete dog aldrig.

Politiet har fastholdt, at det var kvinden selv, der bragte Daniels grønlandske herkomst på bane, men lydfilen af samtalen, som Politiken er i besiddelse af, viser, at politiet har talt usandt.

Region Hovedstadens akutberedskab har beklaget, at der på grund af menneskelige fejl ikke blev sendt ambulance, og har forklaret, at de i stedet bad Metroselskabet om at dirigere en togsteward til stedet.

Metroselskabets redegørelse viser, at stewarden på vej op fra stationen fik øje på en aggressiv person i cykelkælderen, som metroens kontrolrum fejlagtigt antog var den bevidstløse, der var kommet til bevidsthed, og da en patruljevogn ankom til stedet, afslog politiet i første omgang at hjælpe den hjemløse, da de var tilkaldt til hændelsen nede i metroen. Da betjentene fem minutter senere kom op igen, var deres førstehjælp nyttesløs.

Fakkel 1

Politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi har i flere dage fastholdt, at kvinden bag det første nødopkald selv sagde, at der var tale om en beruset grønlænder, men da Politiken fredag fortalte ham, at lydfilen siger noget andet, måtte han beklage, at politiets version ikke var korrekt.

Peter Dahl mener ikke, at det har betydning, men er »i bagklogskabens lys« enig i, at politiet i den første samtale skulle have spurgt mere til Daniels tilstand.

»Men dette er sag nummer 2.500 i år om »beruser til ulempe«, og jeg mener ikke, at noget i samtalen indikerer, at der var tale om noget livstruende,« siger Peter Dahl til avisen.

Politiet efterforsker stadig i sagen, skriver Politiken.