I radikale islamiske miljøer vil det give status som superstjerne at ramme Jyllands-Posten, lyder det fra en terrorekspert.

Selvom et terrorangreb mod Jyllands-Posten formentlig denne gang blev afværget, vil det ikke afholde andre ekstremister fra at forsøge.

Tværtimod kan anholdelserne af de fem, som er mistænkt for én af de nærmeste dage at ville gennemføre et terrorangreb mod Jyllands-Posten, ligefrem inspirere andre til at forsøge. Det vurderer Helle Lykke Nielsen, lektor, Ph.d på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Det er klart, at der vil være andre grupper, som tænker: Nå, det lykkedes ikke for dem denne gang, så nu må vi gå videre med sagen. Når der er gang i sagen, vil det inspirere andre. I meget radikaliserede miljøer vil man få superstar-position, hvis det lykkes at ramme Jyllands-Posten - det vil være meget prestigegivende.

Og sådan vil det ifølge Helle Lykke Nielsen blive ved med at være i mange år.

- Det er vel sådan nøgternt anskuet, at Muhammedsagen vil blive brugt i temmelig mange år fremover som en latent konfliktpakke, der kan hives frem, når der er nogle, der synes, den skal aktiveres.

Helle Lykke Nielsen vurderer, at terrorsagen allerede er spredt til radikale miljøer i Mellemøsten.

- Lige så snart det kommer op på tekst-TV, eller det bliver nævnt i radioen, så er der lynhurtigt nogle, der reagerer. Der er jo så mange kanaler, man kan gøre det igennem: Mobiltelefon, chatrum, Skype. Også selvom det er på dansk, ryger det hurtigt ud.

Det er ikke kun ekstreme terrorister, der vil reagere, vurderer Helle Lykke Nielsen.

- Det kan være alt fra nogle, der i forvejen synes, at Muhammedtegningerne var noget forfærdeligt noget, som vil sige: Ha ha. Det betyder ikke at være folk, der direkte har noget med det at gøre. Men det spredes hurtigt, fordi det er noget, mange muslimer går op i.