Aarhus Kommunes fyring af to kranførere fører nu til en sigtelse af borgmester Jacob Bundsgaard for brud på brevhemmeligheden.

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) kan nu se frem til at blive sigtet og måske senere tiltalt for krænkelse af brevhemmeligheden, skriver Århus Stiftstidende.

Det sker i hans egenskab af havneudvalgsformand og på krav fra Statsadvokaturen i Viborg.

»Jeg er blevet oplyst om, at statsadvokaten har omgjort Østjyllands Politis afgørelse om at henlægge sagen, således at efterforskningen skal fortsætte. Jeg står naturligvis til rådighed i forhold til politiets arbejde, hvis der stadig måtte være aspekter i sagen, som statsadvokaten ikke mener, er belyst. Politiet skal nu have ro til den videre efterforskning, og jeg har derfor ikke yderligere kommentarer,« siger Jacob Bundsgaard i en skriftlig meddelelse til Århus Stiftstidende.

Sigtelsen omfatter også tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen, og sagen tog sin begyndelse for to år siden, da en kranfører og tillidsrepræsentant på Aarhus Havn skulle have sin kommunalt udleverede telefon byttet med en ny.

Det skete samtidig med, at en større overarbejdskonflikt kørte for fuld udblæsning. Efter indleveringen af telefonen valgte kommunen at gennemlæse de gemte SMS-beskeder og vurderede dem til at være af en sådan karakter, at den pågældende kranfører og en kollega efterfølgende blev fyret.

To gange har Statsadvokaten bedt Østjyllands Politi om at gennemføre en efterforskning. Begge gange henlagde politiet sagen. Nu har Statsadvokaten udstedt en besked om at rejse sigtelse mod borgmesteren og den tidligere havnedirektør Det fremgår at et brev til de to kranføreres advokat, Bjarne Overmark.

»Jeg har den 15. oktober 2014 besluttet at omgøre politiets afgørelse, således at efterforskningen skal fortsætte, ligesom jeg har besluttet at foretage sigtelser i sagen. Jeg har derudover anmodet Østjyllands Politi om at forelægge tiltalespørgsmålet for mig, når efterforskningen er afsluttet,« skriver vicestatsadvokat Jesper Berger Nielsen i brevet til Bjarne Overmark.

Advokaten er mere end godt tilfreds med Statsadvokaturens afgørelse og åbenlyst utilfreds med Østjyllands Politis håndtering af sagen.

»Østjyllands Politi er åbenbart ikke i stand til at se en forbrydelse, selv om den sker lige for øjnene af dem,« siger Bjarne Overmark til Århus Stiftstidende.

»Det er ellers ikke nogen ny lov. Krænkelse af brevhemmeligheden har været forbudt, lige siden grundloven blev vedtaget i 1849. Og i dette tilfælde er der ikke skygge af tvivl. Det er en telefon, der er udleveret til generelt brug, ikke kun arbejdssamtaler. Kommunen har altså siddet og kigget i sms-beskeder af yderst privat karakter,« siger advokaten.