Studerende mangler overblik over mulighederne for at læse uden for Danmark og er usikre på, om de kan få merit, når de kommer hjem igen, viser ny undersøgelse.

Bureaukrati, dårlig rådgivning og manglende overblik over mulighederne for at tage et studieophold i udlandet.

Det er noget af det, som afholder studerende fra samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser fra at studere uden for Danmarks grænser, viser en helt ny studielivsundersøgelse fra den faglige organisation DJØF. Det skriver Berlingske lørdag.

»Det kræver benarbejde og viden om mulighederne at studere i udlandet. Det er ikke noget, man lige gør med venstre hånd. Mange af vores studerende siger, at det var svært at planlægge deres studieophold i udlandet, fordi det var vanskeligt at danne sig et overblik over mulighederne. De studerende oplever blandt andet, at planlægningen er svær på grund af mange deadlines fra universiteterne, og mange oplever også, at det er svært at få svar på, om de kan få merit for deres ophold,« siger Dave Fischer, chefkonsulent hos DJØF, som arbejder med globalisering og international karriere.

»Hvis ansøgningsprocessen var mere smidig, tror jeg alt andet lige, at man kunne få flere af sted,« siger han.

I alt 1.036 studerende har deltaget i DJØFs undersøgelse, og af dem svarer 383 nej til, at de forventer at tage et studieophold i udlandet.

Af de 383 svarer 31 procent, at årsagen er manglende overblik over mulighederne for at tage et ophold i udlandet, mens flere end hver fjerde svarer, at bureaukrati i forbindelse med ansøgningsprocessen afholder dem fra at tage af sted.

Derudover nævner de blandt andet økonomi, familie i Danmark, dårlig rådgivning og manglende mulighed for at få merit som årsager til, at de ikke vil studere i udlandet.

Regeringen har en målsætning om, at halvdelen af en årgang skal studere i udlandet.