Lad boligskatterne stige med inflationen, styrk fagforeningerne og indfør højere kapitalbeskatning. Sådan bekæmper vi den stigende ulighed i Danmark, mener tænketanken Cevea.

En ny analyse fra tænketanken Cevea sender på syv år Danmark fra en tredjeplads ned på en 14. plads over de mest lige lande i Europa. Således er Danmark fra 2005 til 2012 det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest målt på den disponible indkomst, viser analysen.

Ifølge Ceveas økonom, Christian Gormsen, er det blandt andet skattestoppet og en skæv lønudvikling, der har medført problemet, og han mener, det er helt essentielt, at vi i løbet af de næste år får vendt udviklingen.

»Vi kan for eksempel lade boligskatterne stige med inflationen, ligesom det har været før i tiden. Og så kan vi styrke fagforeningerne, sådan at lavtlønsbrancherne bliver bedre organiseret og kan kræve nogle højere lønninger,« siger Christian Gormsen.

Han ser også gerne, at momsen differentieres:

»På den måde bliver madvarer, som fattige mennesker bruger en stor del af deres indkomst på, relativt billigere, og så får folk flere penge mellem hænderne,« siger Christian Gormsen.

Yderligere peger han på, at Danmark bør øge kapitalbeskatningen.

»Det vil sige beskatningen af aktieudbytte. Det er primært rige mennesker, som ejer aktier, så når beskatningen af aktieudbytte er lav, betyder det, at rige mennesker får en stor del af deres indkomst fra noget, som ikke er beskattet særlig meget,« siger han.

Sammenlignet med de andre vestlige EU-lande er Danmarks ulighed fra 2005 til 2012 steget mere end fem gang så meget som gennemsnittet, viser analysen fra Cevea.

Og hvis man fryser billedet og forestiller sig, at udviklingen fra 2005 til 2012 fremskrives, så vil Danmark i 2020 ligge helt i bund i Europa og have et ulighedsniveau svarende til lande som Rumænien og Bulgarien, forklarer tænketankens analysechef, Jens Jonatan Steen.

»I stedet for at lade os diktere af nødvendighedens politik og udelukkende fokusere på bedre konkurrenceevne og øget produktivitet, skal vi turde tage fat, hvor skoen egentlig trykker - og det er på det efterhånden noget forsømte ulighedsområde,« tilføjer han.

Cevea har lavet analysen på baggrund af tal fra EUs statistiske organisation Eurostat, der hvert år offentliggør den disponible indkomst for medlemslandene.