Der er en risiko for, at en person, der er smittet med den livsfarlige sygdom ebola, kommer til Danmark, fastslår sundhedschef. Men ingen grund til at frygte noget, der bare minder om en epidemi.

Patrick Sawyer havde glædet sig til at komme hjem til sin familie i Minnesota i USA, hvor han skulle fejre sin datters fødselsdag. Men da han under hjemrejsen landede i lufthavnen i Lagos i Nigeria efter et besøg i sit gamle hjemland, Liberia, var den 40-årige mand så syg og svækket, at han besvimede på vej ind i ankomsthallen. Det skriver Berlingske.

Fem dage senere, 25. juli, døde den amerikanske statsborger på en isolationsstue i Lagos af den ualmindeligt farlige og frygtede sygdom ebola.

Tilfældet Patrick Sawyer gør det omfattende ebola-udbrud i Vestafrika – det største nogensinde <saxo:ch value="226 128 147"/> betydeligt mere nærværende for både amerikanere, europæere – og danskere­.

Han var eksemplet på, at verden er blevet globaliseret og står midt i jetalderen – på at selv de fjerneste afkroge af kloden står i næsten direkte forbindelse med ethvert kontinent og enhver storby. Også København.

»Det er ikke utænkeligt, at Danmark kan blive ramt af enkelte, isolerede tilfælde af sygdommen – at en smittet patient kommer til Danmark via en international lufthavn. Til gengæld er der ingen grund til at frygte, at det udvikler sig til et epidemisk udbrud på vores breddegrader,« fastslår direktøren for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen.

Årsagerne er enkle. Den ene er, at Danmark har et effektivt beredskab mod livstruende smitsomme sygdomme som ebola, herunder hurtige diagnosesystemer og hermetisk isolerede stuer på de infektions­medicinske afdelinger på sygehusene i Hvidovre og Skejby.

Den anden og nok vigtigere årsag er, at ebola i virkeligheden ikke er en særlig smitsom sygdom – væsentlig mindre smitsom end almindelig influenzavirus eksempelvis. Man skal i direkte kontakt, for eksempel gennem munden eller et åbent sår, med en smittet persons blod eller kropsvæsker, før man kommer i risiko for selv at blive smittet.

Derfor er der ifølge Nils Strandberg Pedersen praktisk taget ingen risiko for, at sygdommen løber løbsk i vores del af verden.

Alligevel er flere lande i EU begyndt at indstille sig på, at ebola kan sprede sig til Europa, og den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, har over for BBC karakteriseret virussygdommen som en potentiel »trussel« mod sit land.

»Men i modsætning til Storbritannien og Frankrig har vi i Danmark en meget begrænset kontakt med de berørte lande i Vestafrika. Samtidig er Danmark et lille land, hvilket alt andet lige mindsker risikoen,« forklarer Nils Strandberg Pedersen.

Inkubationstiden for ebola er mellem to og 21 dage. Så endnu er det ikke fuldt klarlagt, om ebola-patienten Patrick Sawyer nåede at smitte andre – flypassagerer, lufthavnspersonale eller hospitalsansatte – før han døde for få dage siden.

Men før han blev syg, havde han under sit besøg i Liberia været med til at pleje og passe sin meget syge søster, der uden hans vidende var smittet af ebola.

I de vestafrikanske lande Sierra Leone, Guinea og Liberia bliver det igangværende ebolaudbrud nu betegnet som værende ude af kontrol. I disse lande har man ifølge WHO nu diagnosticeret 1.322 ebola-smittede, hvoraf 728 er døde. Dertil kommer det enlige ebola-dødsfald i Nigeria: Patrick Sawyer.

Torsdag blev Sierra Leone erklæret i undtagelsestilstand, og man indkaldte tropper for at lægge karantæneringe rundt om udbrudscentre for ebola. Samtidig har præsidenterne i de tre berørte lande besluttet at mødes fredag, for at diskutere yderligere forholdsregler mod sygdommen.

Lufthavne i regionen har indført skærpet kontrol med flypassagerer, og enkelte flyselskaber har aflyst flyvninger ind i de berørte lande. USA advarer desuden mod alle ikke-nødvendige rejser til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Den internationale luftfarts­organisation, IATA, anbefaler imidlertid ikke skærpede regler for fly og flypassagerer i området. Det sker blandt andet på baggrund af redegørelser fra verdenssundheds­organisationen WHO, som fastslår, at smitterisikoen på et fly med en ebola-patient er lav.