Spanien har tapas. Skotland har Haggis. Italien har pasta og pizza. Frankrig har Bouillabaisse. Mange lande har en ret, de er særligt kendt for. Den ret, som man anbefaler andre, at de bare skal spise, når de rejser udenlands.

Og torsdag morgen kåres Danmarks nationalret.

Siden den 11. september i år har fødevareminister Dan Jørgensen opfordret danskerne til at dele madfotos på det sociale medie Instagram og debattere mad på Facebook. Alt sammen for at finde frem til svaret på, hvilken ret der skal være den danske nationalret.

Fødevareministeren har onsdag besvaret et spørgsmål fra Venstres Erling Bonnesen. Kampagnen om at kåre Danmarks nationalret har kostet 1.220.000 kr. Ifølge ministerens svar inkluderer det design og opsætning, produktion af merchandise, honorar til kokke, webkommunikation og trykning af publikation med opskrifter.

Det er nok den dyreste omgang danske mad, der længe er blevet serveret.

De otte bud på nationalretter, som kæmper om at blive nationalret, er:
Bornholm: Stegte sild
Nordjylland: Krebinetter/karbonader med grønærter
Midt- og Vestjylland: Brændende kærlighed
Østjylland: Smørrebrød
Sønderjylland: Stegt flæsk med persillesovs
Fyn: Æbleflæsk
Vestsjælland: Stegt svinekotelet
København: Hakkebøf med bløde løg og spejlæg