Størstedelen af Danmarks sjældne og karakteristiske natur er i såkaldt ugunstig bevaringsstatus, viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi.

90 procent af Danmarks sjældne og specielle naturtyper skranter. Det viser en rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) ved Aarhus Universitet til Europa-Kommissionen. Det skriver Politiken.

I Danmark er der udpeget 252 såkaldte Natura 2000-områder, der er sjældne, truede eller karakteristiske for Danmark, og de er udpeget for at beskytte udvalgte arter og naturtyper.

Ifølge avisen drejer det sig især om den lysåbne natur, herunder rigkær, kildevæld, hængesæk, heder og overdrev, men også om kystlaguner og rev, lobeliesøer, brunvandede søer og stort set al vores skov, der har det, der i EU-sprog kaldes »ugunstig bevaringsstatus«.

Og det er »højst alarmerende«, mener præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen. Hun hæfter sig ved, at Naturstyrelsen vurderer, at der vil være stort set samme ugunstige bevaringsstatus om 12 år.

»Fakta og prognose giver et entydigt billede af, at indsatsen for at bevare og genoprette de beskyttede arter og naturtyper er helt utilstrækkelig i Danmark,« siger hun til Politiken og opfordrer til, at der bliver afsat flere ressourcer til at bekæmpe de væsentligste trusler.

Truslen består primært i, at det får for meget kvælstof og andre næringsstoffer fra landbruget, der bliver spredt via grundvand og overfladevand fra de dyrkede marker og via spredning med blæsten, men også manglende græsning, tilgroning med invasive arter og intensiv skovdrift er en udfordring.

Problemerne findes på offentlige arealer, men især på privatejede, og også sjældne plante-, padde- og insektarter er truet af vantrivsel.

Det er ikke lykkedes for Politiken at få en kommentar fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Men hun har tidligere oplyst til avisen, at den naturplan, som var varslet i regeringsgrundlaget, vil blive fremlagt i år og netop skal tage fat på denne type problemer.