En beretning om den igangværende flytningekrise ved grænsen mellem Syrien og Tyrkiet endte i stedet med en nat på en beskidt sovesofa i et aflåst rum i Istansbuls lufthavn.

Politikens udenrigsjournalist, Claus Blok Thomsen, landede tirsdag aften i Istanbul, hvorfra han ville rejse ned mod den syriske grænse. Så langt nåede han ikke. I stedet blev han tilbageholdt og sendt hjem af det tyrkiske politi, skriver Politiken. Nu efterspørger man en forklaring fra den tyrkiske ambassade.

»Vi har ringet til den tyrkiske ambassade og forventer selvfølgelig, at vi får en forklaring på, hvad der er sket, for det siger jo sig selv, at det er fuldstændig uacceptabelt, men mig bekendt har vi ikke fået nogen endnu,« fortæller Claus Blok Thomsen til BT.

Det var en noget overraskende behandling, journalisten fik, da han landede i den tyrkiske storby. Knap havde han sat fødderne på landjorden, inden civile betjente hev fat i ham og førte ham til side.

»Lige før paskontrollen hiver 2-3 civile betjente mig ind til et ekstra tjek, og jeg kan ikke rigtig gennemskue, om de har kigget specifikt efter mig, eller om det bare er en stikprøve, så jeg bliver lidt paf«.

Herefter bliver Claus Blok Thomsen ført ind i et rum, hvor han viser sin telefon og sin iPad, som det tyrkiske politi herefter får lov til at kigge igennem.

»De er egentlig meget venlige, men tiden går og går, og da jeg til sidst kan høre nogle af dem sidde i et tilstødende rum, så går jeg ind og spørger, hvad det her handler om.«

Her får Claus Blok Thomsen så beskeden om, at han ikke kan rejse ind i landet, fordi han er »en trussel mod den nationale sikkerhed.«

»Jeg spørger, om vi ikke kan tale om det, for det er jo langt ude, og hvis de har nogle spørgsmål, så kan de bare stille dem. Jeg har jo ikke noget at skjule, men det er de ikke interesseret i«.

Delte celle med fem andre mænd

Efter at have fået beskeden om, at han tilsyneladende er en trussel mod Tyrkiet, så bliver Claus Blok Thomsen ført ind i et rum uden vinduer, hvor der i forvejen sidder nogle andre mænd.

»Jeg fik lov til at kontakte min familien og avisen, og så lukker de mig ellers ind stort rum, hvor der er nogle ulækre sovesofaer, som man kan sove på, og nogle tæpper. Derudover sidder der godt fem syriske og irakiske flygtninge. Døren bliver låst efter mig, og det er selvfølgelig ubehageligt,« forklarer udenrigsjournalisten.

Claus Blok Thomsen tilbringer hele natten i cellen indtil han onsdag morgen bliver hentet af det tyrkiske politi godt et kvarter før, hans fly mod København letter. På vejen ud mod flyet får han besked på aldrig at sætte sine fødder i Tyrkiet igen.

»På et tidspunkt sagde de, at jeg har nogle 'very bad friends', men om det havde noget med min konkrete sag at gøre, det ved jeg ikke. Jeg ved stadig ikke, hvorfor jeg skulle være en trussel for Tyrkiet.«

Han har dog en formodning om, at de tyrkiske myndigheder kan have kædet ham sammen med nogle kritiske artikler om Tyrkiet for en del år tilbage.

Ikke første gang

De danske journalister har tilsyneladende et udestående med det tyrkiske politi, for det er ikke første gang, at en dansk journalist falder i unåde i Tyrkiet.

I begyndelsen af december var det journalist, dokumentarinstruktør og forfatter Nagieb Khaja, der var udsat for en noget mere brutal behandling af det tyrkiske politi.

Da Nagieb Khaja ville krydse grænsen til Syrien, blev journalisten umotiveret overfaldet af tyrkiske grænsevagter, hvor han gentagende gange fik knytnæveslag og spark i hovedet.

»Jeg rakte mine hænder i vejret og gik stille og roligt hen i mod dem, mens jeg gentagne gange råbte, at jeg var journalist på flere forskellige sprog. Da den ene betjent nåede hen til mig overdængede han mig med knytnæveslag. Jeg blev overrasket, men gjorde ingen modstand og dækkede mig for ansigtet og gentog, at jeg var journalist,« skrev Nagieb Khaja på sin Facebookside kort efter overfaldet.

Det affødte dog en endnu mere aggressiv reaktion fra betjentene.

»Da den aggressive betjent trak sig væk fra mig, tog jeg mit pressekort frem og viste det frem for at bekræfte min historie. Reaktionen fra to af betjentene var endnu mere vold. De angreb mig og smed mig ned på jorden og trampede og sparkede på mit ansigt og baghoved, mens de bandede af mig.«

Nagieb Khaja lagde dette billede på Facebook kort efter overfaldet.

Tyrkiske grænsevagter overfaldt angiveligt journalisten Nagieb Khaja, da han ville krydse grænsen til Syrien onsdag.
Tyrkiske grænsevagter overfaldt angiveligt journalisten Nagieb Khaja, da han ville krydse grænsen til Syrien onsdag.
Vis mere