Eksperter er bekymrede over, at mange små børn føler, de får skæld ud i deres institutionerner. 

Hvert fjerde barn mellem fire og seks år, får tit skæld ud, når de er i børnehave.

Det fremgår af en undersøgelse fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, som dagbladet Politiken har set nærmere på.

Undersøgelsen bygger på svar fra knap 6.200 børn, hvilket svarer til godt fem procent af børnene på fire til seks år, der går i daginstitution.

Af dem svarer 26,2 procent ja til spørgsmålet: ’Får du tit skæld ud af de voksne i børnehaven?’. 63, 1 procent svarer ’nej’, og 10,7 procent ’ved ikke’.

Resultatet bekymrer eksperter på området.

Børneforsker Erik Sigsgaard er forfatter til flere bøger om skældud. Han mener, at tallet er alt for højt.

»Umiddelbart kan man tænke, at det ikke er så galt. Men hvis det var 26 procent, der sagde, at de var udsat for fysisk straf i børnehaven, havde vi reageret meget voldsomt. Når vi ved, at psykisk straf - som skæld ud – er mindst lige så skadeligt som fysisk straf, så er det meget alvorlige tal. Skæld ud er som at blive slået med stemmen«, siger han.

For megen skæld ud kan ifølge Erik Sigsgaard blandt andet betyde, at børnene mister troen på sig selv og føler sig forkerte:

»Børnene får et negativt syn på sig selv og tror, at der er noget i vejen med dem. Det er en grim følelse. Dertil kommer skyld og skam,« siger han til Politiken.

Formand for daginstitutionslederne, Sanne Lorentzen, mener også, at alt for mange børn bliver skældt ud i børnehaven. Hun betegner skældud som et overgreb på børnene, men mener, at det høje tal skyldes pressede pædagoger og dårlige normeringer.

Undersøgelsen er lavet på den måde, at de institutioner, der deltager, selv har meldt sig. De er altså ikke tilfældigt udvalgte, og undersøgelsen er derfor ikke statistisk repræsentativ.

Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, der står bag undersøgelsen, vurderer, at undersøgelsen alligevel giver et »fingerpeg om de tendenser, der gør sig gældende i daginstitutionerne«.