Høje adgangskrav på de videregående uddannelser påvirker gymnasieeleverne i en negativ retning, vurderer Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Flere studerende skal ind via kvote 2, lyder forslaget.

De høje adgangskrav på landets videregående uddannelser resulterer i konkurrence og stress blandt gymnasieeleverne.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Mathilde Lynggaard Vinther, efter der igen i 2014 er føjet flere til på listen over uddannelser, der kræver et snit på mere end 10.

»Eleverne føler sig presset i dagligdagen og konkurrer med sidekammeraten om at få de bedste karakterer. Vi kan se, at der er en hel del karakterræs ude i klasserne, og når vi spørger eleverne, så svarer over halvdelen, at de ofte eller dagligt føler sig presset - særligt gennem de sidste to år i gymnasiet,« siger hun og fastslår:

»Og det har en betydning. Man skal jo have et højt snit, hvis man gerne vil have mulighed for at komme ind på sin drømmeuddannelse.«

Karakterræset betyder, at eleverne ikke får det optimale ud af deres tre år på gymnasiet, vurderer Mathilde Lynggaard Vinther.

»Jeg er ret overbevist om, at der går taktik i den. Det er det, vi fornemmer fra elevernes side. Man ved, at man er nødt til at score rigtig høje karakterer for at få gode muligheder fremadrettet,« siger hun.

»Det bliver et læringsmiljø, hvor det handler om at gætte sig frem til, hvad læreren står og tænker på i stedet for at udfordre sig selv og tænke anderledes. Det skaber ikke megen læring, at de føler sig begrænset. Og det er virkelig en skam, for høje karakterer er ikke ensbetydende med, at man har lært rigtig meget,« konstaterer formanden.

En af måderne, hvorpå politikerne kan gøre op med de høje krav, er ved at fjerne den bonusordning, der gør, at elever, som starter på en videregående uddannelse inden for to år efter adgangsgivende eksamen, kan gange deres karaktersnit med 1,08, lyder det fra DGS-formanden.

»1,08-reglen gør, at snittene kan komme over 12. Og det er med til at puste adgangskravene kunstigt op. Derfor bør man fjerne reglen og kigge meget mere på kvote 2. Det giver et bedre helhedsbillede af, hvad det er for en student, der søger ind på en videregående uddannelse. Og det vil fjerne noget af det karakterræs, der er i gymnasiet,« mener Mathilde Lynggaard Vinther.

I 2009 var der ti uddannelser med et adgangskrav på et snit over 10. Siden er det steget hvert år, og i 2014 er der 33 uddannelser med et adgangskrav på over 10. Desuden er der i år for første gang to uddannelser, der kræver et gennemsnit på 12 eller derover.