Udenlandske kriminelle har med falske dokumenter franarret statskassen mindst 6,2 milliarder kroner. Det oplyser Skat, der øjeblikkeligt sætter 6.000 sager i bero for at undgå at miste flere penge.

Danske børsnoterede virksomheder er blevet misbrugt, og den danske statskasse er blevet franarret mindst 6,2 milliarder kroner af udenlandske kriminelle i et spektakulært svindelnummer for milliarder af kroner, som er foregået ved højlys dag.

Skat oplyste tirsdag sidst på dagen, at skatte­myndigheden er blevet offer for et stort svindelnummer og uforvarende er kommet til at udbetale mindst 6,2 milliarder danske skattekroner til udenlandske kriminelle.

Udbetalingerne fra Skat til svindlerne er sket over en treårig periode, uden at myndigheden selv opdagede, at noget var grue­ligt galt. Først i løbet denne sommer fik Skat afgørende oplysninger fra en udenlandsk myndighed. Det er disse oplysninger, som har fået Skat til at undersøge sagen, som ikke har set sit sidestykke i Danmark.

Mangelfuld kontrol

Den nu politianmeldte sag er »usædvanlig« og »meget alvorlig«, lyder det fra skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen i et interview med Berlingske Business.

Kontrollen i Skat har været mangelfuld, erkender han, og den skal derfor forbedres straks, lader han forstå. Også skatteminister Karsten Lauritzen (V) går ind i svindelsagen og orienterede tirsdag sidst på dagen Folketingets Skatte­udvalg om den.

Skat mangler endnu det fulde overblik over, hvordan svindlen er foregået, og hvem der har stået bag den. Men over 100 udenlandske selskaber har deltaget i svindelen, lyder det fra skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen.

For ikke at komme til at udbetale flere penge til svindlerne ser skattedirektøren sig nødsaget til sætte cirka 6.000 skattesager om refusion af udbytteskat i bero med øjeblikkelig virkning.

»Vi har stoppet udbetaling af refusioner af udbytteskat nu, hvor vi aktuelt har cirka 6.000 ansøgninger liggende. Vi må nu finde ud af, hvordan vi får undersøgt, om der i dem også er tale om fiktive aktiebeholdninger og forfalskede dokumenter. Der er også nogle legale ansøgninger imellem, og dem skal vi have udbetalt, men det gør vi ikke, før vi er sikker på, at ansøgningerne er legale,« siger Jesper Rønnow Simonsen.

Forfalskede dokumenter

Svindlerne har ifølge skattedirektøren benyttet sig af forskellige forfalskede dokumenter – herunder falske danske aktiepapirer og myndighedsstemper fra andre lande. Med disse forfalskede dokumenter i hånden har svindlerne angiveligt forklaret den danske skattemyndighed, at de ejede aktier i et dansk børsnoteret selskab, som har betalt udbytte en eller flere gange de seneste tre år.

Svindlerne har endviderede overbevist den danske skattemyndighed om, at de havde betalt den danske udbytteskat på 27 procent uden reelt at have gjort dette. Herefter har svindlerne bedt om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Det kan de gøre, fordi udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, i mange tilfælde har ret til at få deres danske udbytteskat refunderet.

Således har svindlerne ifølge Skats foreløbig opgørelse tømt den danske statskasse for 6,2 milliarder kroner.