En 19-årig dansk statsborger har siden juni siddet fængslet i Libanon mistænkt for at være en del af Islamisk Stats terrornetværk.

En ung dansk mand er blevet anholdt i Libanon mistænkt for at have kæmpet for den berygtede terrorgruppe Islamisk Stat (IS), skriver Berlingske.

Siden juni har en 19-årig dansk mand fra København siddet fængslet i Roumieh- fængslet nord for Beirut i Libanon, hvor myndighederne mistænker ham for at have kæmpet sammen med den berygtede terrorgruppe Islamisk Stat i Syrien.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der endnu ingen formel anklage mod den 19-årige A.A, der har modtaget flere besøg fra de danske myndigheder i fængslet.

Hos Udenrigsministeriet bekræfter Ole Egbjerg Mikkelsen, chef for Borgerservice, at manden har siddet fængslet siden i sommer:

»Vi kan bekræfte, at en dansk statsborger har været tilbageholdt i Libanon siden juni. Vi yder almindelig konsulær bistand, som normalt i den slags sager med kontakt til familien og besøg i fængslet,« siger Ole Egbjerg Mikkelsen.

Han ønsker ikke at kommentere sagen eller anklagerne mod A.A yderligere med henvisning til, at det er en personsag.

Berlingske har været i kontakt med faderen til den unge dansker. Han bekræfter, at hans søn er fængslet i Libanon, men han afviser, at sønnen har kæmpet for Islamisk Stat, og at han overhovedet har været i Syrien.

A.A er født i Danmark, er dansk statsborger af libanesisk oprindelse og har familie i både Danmark og Sverige. I hans familie er der både selvmordsbombere og formodede terrorbagmænd, og myndighederne mistænker A.A for at være en aktiv del af Islamisk Stat.

Ifølge myndighederne i Libanon har han angiveligt været en aktiv del af terrornetværket også inde i Libanon.

»Han har kæmpet som en del af Islamisk Stat i Hama i Syrien,« fortæller en libanesisk sikkerhedskilde til Berlingske.

Hvis anklagerne er sande, er A.A dermed en af de mere end 100 personer fra Danmark, som er taget til Syrien for at kæmpe på islamisternes side i den blodige borgerkrig. Alene i år er mindst 25 personer ifølge Justitsministeriet taget til Syrien for at gå i krig, og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har udpeget de såkaldte Syrien-krigere som »helt centrale« for terrortruslen mod Danmark.

Ifølge Berlingskes oplysninger har A.A opholdt sig i regionen i længere tid og er angiveligt på et tidspunkt taget ind i Syrien for at deltage i krigen som kriger for Islamisk Stat. Her blev han ifølge lokale kilder på et tidspunkt kidnappet af den syriske oprørsgruppe Ahrar al-Sham, der har bekriget Islamisk Stat. Ahrar al-Shams ledelse i Syrien har svoret troskab til al-Qaeda og er en del af paraplyorganisationen Islamisk Front i Syrien.

»Han blev kidnappet af Ahrar al-Sham i Hama. De tog kontakt til hans familie i Tripoli, og hans far sørgede for, at han blev bragt til Libanon. Her genoptog han sine forbindelser til IS-netværket,« siger den libanesiske sikkerhedskilde.

IS har kæmpet mod Syriens præsident, Bashar al-Assads, regimestyrker om dominans i Homs-provinsen i det centrale Syrien i en længere periode. I øjeblikket står IS stærkt omkring byen Hama, hvor to medlemmer af A.As familie fra Sverige i sommeren 2013 mistede livet i kampe for organisationen Jund al-Islam (Islams Soldater).

Den ene, Moatassem Dib, døde i en selvmordsaktion, og den anden, Hassan Dib, blev dræbt i kampe mellem oprørsgrupper og den syriske hær i områderne uden for Hama.

A.A blev selv arresteret i Tripoli i det nordlige Libanon i juni 2014, da IS erobrede den irakiske by Mosul og store dele af Iraks Anbar-provins. I regionens efterretningskredse var frygten for, at islamisterne ville udbrede deres militære ambitioner til andre af Syriens nabolande reel.

De libanesiske myndigheder fokuserede i særdeleshed på Tripoli. Byen, der i årevis har været hjemsted for al-Qaeda-sympatisører og væbnede grupper, og som de seneste måneder er blevet kendt for mange indbyggeres åbenlyse støtte til IS. Under sommerens VM i fodbold kunne journalister berette om Tripolis indbyggere, der ofte svarede IS, når de blev spurgt om, hvilket holdt de holdt med.

I juni var Tripoli i modsætning til tidligere tider forholdsvis rolig. Her var ingen gadekampe. Kun en anspændt atmosfære præget af myndighedernes nervøsitet over for en række sunnimuslimske gruppers potentielle trusler.

Ifølge den sikkerhedskilde, som Berlingske har talt med i Beirut, havde A.A og en række andre med erfaring fra kampene i Syrien angiveligt allerede på det tidspunkt været underlagt de libanesiske myndigheders overvågning i længere tid.

Libanon, der i forvejen er præget af sekteriske konflikter, hovedsagligt mellem sunni-muslimer og Hizbollah-organisationen, har modtaget mere end en million syriske flygtninge gennem de seneste tre år. Der er ingen officielle flygtningelejre i Libanon. Mange bor på gaden eller i improviserede teltlejre, mens andre rejser frem og tilbage over den syrisk-libanesiske grænse og opholder sig hos familiemedlemmer på begge sider af grænsen.

A.A har ifølge den libanesiske sikkerhedskilde været involveret i terroraktiviteter, og her har hans familiære forbindelser til en af sommerens mest eftersøgte personer i Libanon vakt opmærksomhed.

A.A er fætter til svensk-libaneseren Monzer Khaldoun al-Hassan, der blev dræbt ved en skudveksling i Tripoli i juli. Monzer Khaldoun al-Hassan er født i Libanon, men har adresse i Malmø i Sverige og har tidligere boet i Borås. Ifølge de libanesiske myndigheder var han blandt andet bagmanden bag et mislykket terrorforsøg, hvor han angiveligt havde udstyret to saudiarabiske mænd med bombebælter. Efter en intens menneskejagt på svensk-libaneseren omringede politistyrker en lejlighed i Tripoli 20. juli.

»Kampe med automatvåben stod på i fire timer. Den mistænkte smed håndgranater mod politiet. Da politistyrken forsøgte at rykke ind i lejligheden blev den mistænkte dræbt af en af sine egne granater.«

Sådan beskriver en af de tilstedeværende politi-officerer episoden, hvor den såkaldte »svenske terror-forbindelse« døde. Ifølge den libanesiske sikkerhedskilde har netop slægtskabet mellem de to forstærket myndighedernes mistanke over for A.A.

Det er ikke første gang i løbet af borgerkrigen i Syrien, at en dansker med forbindelse med borgerkrigen bliver anholdt i Libanon. I august 2013 blev en dengang 20-årig mand fra Danmark stoppet i en bil i Libanon tæt på den syriske grænse. Bilen var fyldt med våben og sprængstoffer, og de tre passagerer blev anholdt, ligeledes mistænkt for terror.

Efter en retssag i begyndelsen af 2014 blev den danske mand dog frikendt for terror. Han blev dog dømt for ulovlig våbenbesiddelse og udvist af Libanon til Danmark i maj. Han er i dag en fri mand.

Det kan komme til at tage lang tid, før A.A igen er en fri mand. Det er endnu uvist, hvornår der ligger et anklageskrift klar i sagen mod ham, da det libanesiske retssystem er voldsomt overbelastet af stribevis af lignende sager. Han risikerer fængsel i Libanon alene for medlemskab af Islamisk Stat, men også for den påståede deltagelse i kampene i Syrien.