Vejrudsigter, der er forkerte, kan virkelig føre meget vrede med sig. Men nu har danske forskere måske knækket koden til, hvordan fremtidens vejrudsigter kan blive mere præcise.

Du kender det sikkert godt. Du tjekkede vejrudsigten før du tog hjemmefra og lod paraplyen ligge. Men selv om der på DMIs skærm var lutter sol og ingen regn, så er du alligevel blevet overrasket af en byge, der nu har ført til, at dit tøj er så gennemblødt, at det kan vrides, og at dine sko er så fyldte med vand, at de sjapper.

Og samtidig breder harmen over meteorologernes forkerte forudsigelser sig. For hvis der er noget, der virkelig kan irritere os danskere, så er det forkerte vejrudsigter.

Men nu er det måske snart slut med irritationen over vejrprofeternes forkerte forudsigelser. Danske forskere har nemlig gjort et banebrydende fund, der måske kan føre til mere præcise vejrudsigter i fremtiden.

Et forskerhold fra Aarhus Universitet har fundet ud af, at bakterier i atmosfæren måske kan være årsag til regn. Og hvis de små levende organismer virkelig er med til at skabe regn, så kan det gøre en stor forskel i forhold til, hvordan man forudsiger vejret. I så fald kan det måske have en effekt på hvor præcise vejrudsigterne er, hvis man indregner bakterierne i vejrmodellerne.

Det siger en af forskerne bag undersøgelserne til sciencenordic.com

- Vores viden om bakteriernes rolle i atmosfæren vil forhåbentlig forbedre vejrudsigterne i fremtiden, siger Tina Santl-Temkiv, der er leder af studiet, hos den astrofysiske afdeling ved Aarhus Universitet til sciencenordic.com.

Ved undersøgelsen fandt forskerne blandt andet et antal bakterier i sne og regn opsamlet ved Roskilde. Og teorien er, at bakterierne har en indvirkning på, hvornår vand fryser til is. Jo renere vandet er, des lavere temperaturer kræver det, ifølge forskere, at få det til at fryse.

Ifølge eksperter fra DMI er der en del usikkerhed om, hvor mange bakterier, der findes i atmosfæren, og hvilken effekt de har på vejrmodellerne.

Men Ulrik Smith Korsholm fra DMI siger til sciencenordic.com, at man allerede nu undersøger, om man kan have gavn af at bruge dem i vejrmodellerne.

»Vi har designet eksperimenter, der simulerer effekten af bakterier i vores vejrprognosemodeller, og det ser ud til, at bakterier har en effekt på dannelsen af regn«, siger han.

Både forskerne fra Aarhus og fra DMI er dog enige om, at der endnu er lang vej til, at man fuldt forstår bakteriers rolle i atmosfæren.