Næsten seks ud af ti danskere mener, det er godt, at regeringen vil flytte 3.900 statslige arbejdspladser ud i provinsen.

Et flertal af danskerne støtter regeringens plan om at flytte flere tusinde statslige arbejdspladser ud i landet. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

58,3 procent bakker op om udflytningen af 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet til provinsen, mens 30,1 procent ikke bakker op. Der er dog klare regionale forskelle. Kun tre ud af ti i Region Hovedstaden er positive over for udflytningen, mens syv ud af ti med nogle variationer bakker op i resten af landet.

Forskningschef fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, havde forventet en endnu større opbakning.

»Næsten alle politikere er enige om, at der er blevet centraliseret for meget over en lang årrække, og at der skal gøres noget. Så jeg havde regnet med, at flere ville være positivt stemt. Men der er nok en del, som ikke tror på, at udflytningerne vil have en virkning, og som derfor synes, at det er noget pjat at bruge så mange penge på det,« siger han til Jyllands-Posten.

Spørger man danskerne, om der bør flyttes flere end de 3.900 arbejdspladser er svaret imidlertid nej. 43,7 procent mener ikke, der skal flyttes flere statslige arbejdspladser ud i provinsen, mens 30,4 procent mener, det vil være en god ide.

Derudover er det kun omkring hver ottende, der selv ville være villig til at flytte med, hvis vedkommendes arbejdsplads blev flyttet mere end 150 kilometer væk.

Wilkes måling er baseret på 529 internetinterviews med et repræsentativt udsnit af befolkningen foretaget fra 2. til 4. oktober.