Ni ud af ti danskere er tilfredse med deres arbejdsforhold. Det skyldes i høj grad det lave hierarki og inddragelse af medarbejdere på danske arbejdspladser, vurderer en ekspert.

Utilfredshed med chefen og brok over kedelige arbejdsopgaver får ikke lov til at ødelægge danskernes arbejdsglæde.

Faktisk topper danskere listen over de medarbejdere i EU, som er mest tilfredse med deres arbejdsbetingelser, viser en ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for EU-Kommissionen.

Hele 94 procent af danskerne svarer, at de er tilfredse med deres arbejdsbetingelser, og den stærke danske arbejdsglæde er slet ikke så overraskende, forklarer arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Peter Nielsen.

»Danske arbejdspladser er karakteriseret ved, at man har det godt med hinanden. I mange andre lande er der er en stærkere magtdistance mellem ledelse og medarbejdere, end vi ser i Danmark. Der er en lighedstænkning her i landet, også mellem medarbejderne indbyrdes, ligesom det er afgørende, at danske lønmodtagere har stor indflydelse på deres egne arbejdsvilkår. Den individuelle indflydelse er meget udbredt, og ledelsen vil gerne trække medarbejderne med ind over beslutninger,« siger han.

Mens danskerne gladeligt tager på arbejde, så forholder det sig dog ganske anderledes i en lang række af de andre EU-lande. Især grækerne er utilfredse, og blot 38 procent er tilfredse med deres nuværende arbejdsforhold. En udvikling, som ifølge Eurobarometer især kan forklares med den økonomiske krise, som har været hård mod middelhavslandet.

Undersøgelsen viser også, at 92 procent af de adspurgte danskere er tilfreds med deres arbejdstider. Det kan synes overraskende i en tid, hvor stress er meget udbredt, og hvor over halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at stress er den største sundhedsrisiko på deres arbejdsplads.

Men det er vigtigt at huske på, at der er forskel på stress som en decideret fysisk lidelse, som kan måles, og den stress, der opleves mentalt af den enkelte, vurderer Peter Nielsen.