Danskerne får konstateret tarmkræft langt senere, end man gør i andre vestlige lande. Alarmerende, mener overlæge.

Alarmklokkerne bør bimle og bamle. Sådan lyder det fra overlæge hos Kræftens Bekæmpelse Iben Holten, som kan fortælle om en dyster stigning i antallet af danskere med tarmkræft, skriver bt.dk.

Sidste år fik 2.764 danskere stillet diagnosen kræft i tyktarmen, og for at gøre ondt værre, så er der en overdødelighed i Danmark. Tal fra den nordiske kræftstatistik-database Nordcan viser, at færre danske patienter med tarmkræft er i live et år efter, at sygdommen er opdaget end i de andre nordiske lande.

Det samme billede tegner en undersøgelse af 300.000 tarmkræftpatienter i Danmark, Norge, Sverige, Australien og Canada, som blev offentliggjort i tidsskriftet Acta Oncologica sidste år.

31 procent af de danske patienter med tyktarmskræft blev diagnosticeret i fremskredent sygdomsstadie mod 17-26 procent i andre sammenlignelige lande. For patienter med endetarmskræft var tallene henholdsvis 26 procent mod 17-23 procent.

»Jeg mener, at der er grund til at tænde advarselslamperne. Der går alt for lang tid, inden sygdommen bliver konstateret, og det betyder ofte, at kræften har spredt sig i en grad, så man ikke kan blive helbredt,« siger Iben Holten.

Over de næste fire år får 1,6 million danskere i alderen 50-74 tilbuddet om at deltage i en screeningsundersøgelse.

»Vi får mange henvendelser fra borgere, der gerne vil tilmelde sig screeningsprogrammet. Men de skal væbne sig lidt med tålmodighed, da vi ikke kan sende ud til alle på én gang. Vi er dog glade for interessen, og indtil videre er vi meget optimistiske. Det kører efter planen,« siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm om programmet, der blev søsat i begyndelsen af marts.

Men Iben Holten mener, at fire år er rigtig lang tid.

»Det er positivt, at der er lavet et screeningsprogram, men når vi ser, at danske patienter kommer meget sent i behandling, synes jeg, at fire år er lang tid, inden alle får mulighed for at blive testet,« siger hun.