Døende eller uhelbredeligt syge mennesker bør have mulighed for at få hjælp til at afslutte livet, mener over 70 procent af danskerne i en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Opbakningen falder til lidt under halvdelen, når spørgsmålet gælder uhelbredeligt syge børn, mens knap en femtedel støtter tanken om at afkorte livet for svært psykisk syge og handicappede.

Meningsmålingens resultater kommer ikke bag på Flemming Schollaart, der som formand for foreningen En Værdig Død gerne vil legalisere aktiv dødshjælp i Danmark.

»Jeg er helt enig i, at man skal lindre så meget som overhovedet muligt i den sidste tid. Men der findes altså nogle tilfælde, hvor det ikke er muligt i tilstrækkelig grad. Her burde det - efter hollandsk forbillede og med lægelig hjælp - være muligt selv at bestemme over sit liv og sin død,« siger han.

Flemming Schollaart har selv i fire tilfælde hjulpet danskere til aktiv dødshjælp i udlandet.

Det er ikke en mulighed formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, ønsker på egne eller medlemmernes vegne.

»Selvfølgelig skal vi hjælpe med alt, hvad vi har i værktøjskassen, i den sidste tid. Men med passiv dødshjælp, hvor vi kan stoppe behandlingen og desuden smertelindre patienten, har vi de fornødne redskaber. Det bliver aldrig lægens opgave at afkorte livet,« siger han.

Heller ikke på Christiansborg er der den store vilje til at ændre loven og åbne for aktiv dødshjælp, hverken hos Venstre eller sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

»Sundhedsvæsenet må ikke slå mennesker ihjel, og det synes jeg, vi skal holde fast i,« siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.