Seks ud af ti danskere mener, at pårørende skal inddrages i hjælpen til syge familiemedlemmer, viser ny undersøgelse.

Når en sengeliggende mor skal have hjælp til at købe ind, eller en syg bedstefar har brug for en, der tager med til lægen, er et flertal af danskerne parate til at hjælpe.

Seks ud af ti svarer i hvert fald i en ny undersøgelse foretaget for nyhedsbrevet Momentum, at de er positive eller meget positive over for, at pårørende til syge familiemedlemmer inddrages i den praktiske hjælp som at betale regninger, hjælpe med indkøb, passe have eller ledsage ved lægebesøg.

13 procent er negative eller meget negative over for, at pårørende skal inddrages i hjælpen, mens knap hver fjerde - 23 procent - hverken er positive eller negative.

Direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed Beth Lilja glæder sig over, at så mange danskere er parate til at assistere deres syge pårørende med hjælp til at klare hverdagen.

»For det første kender de pårørende patienten meget bedre, end sundhedsvæsenet gør. Derfor kan de hjælpe den syge med at formidle til sundhedsvæsenet, hvad der er vigtigt. Der er forskellige typer behandlinger til de enkelte sygdomme, der kan give det samme resultat, men den ene type behandling kan passe bedre til den enkeltes livsstil end den anden,« siger hun.

Dog sætter en stor del af danskerne grænsen for hjælpen, når det handler om decideret sygepleje. Kun 22 procent svarer i målingen, at de er positive eller meget positive over for at skulle inddrages i eksempelvis at pleje sår eller give indsprøjtninger. Halvdelen - 49 procent - er decideret negative eller meget negative.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL), Thomas Adelskov (S), understreger ligesom Beth Lilja, at det giver god mening at drage nytte af, at de pårørende kender deres syge familiemedlemmer bedre, end sundhedsvæsenet gør.

»De pårørende kender om nogen deres familiemedlemmer og deres sygehistorie og behov. Det giver god mening at drage nytte af den viden. Vi skal hele tiden være opmærksomme på, at pårørende som ressource ikke er noget, vi må tage for givet. Men vi er samtidig nødt til at indstille os på, at social- og sundhedspolitikken ikke skal være en tjekliste af ydelser, men skabes i fællesskab mellem myndighed, patienter og de pårørende,« siger Thomas Adelskov til Momentum.

I alt 1.010 danskere har deltaget i undersøgelsen, som YouGov har foretaget for Momentum.