I skyggen af landets supersygehuse står en lang række af de almindelige hospitaler og falder hen, viser en gennemgang, Rambøll har foretaget.

Mens milliarder af kroner tilflyder de omfattende renoveringer af sygehuse som Skejby og Odense Universitetshospital, OUH, to af landets såkaldte supersygehuse, står en lang række af de »almindelige« sygehuse og går i forfald, skriver Jyllands-Posten.

Det er konsulenthuset Rambøll Management, der har foretaget en gennemgang af bygningsmasse på landets 148 sygehuse for Danske Regioner, og her er konklusionen, at en tredjedel af sygehusene halter efter, når det drejer sig om vedligehold, ombygninger og nyanskaffelser.

Rambøll anslår, at det vil kræve investeringer i omegnen af fem milliarder kroner, hvis man vil bringe de nødstedte sygehuse tilbage på rette kurs. Trods mange af sygehusene vil blive ryddet og solgt, når supersygehusene står klar om 8-10 år, advarer konsulentshuset mod at spare på renoveringerne, da det i sidste ende vil betyde en markant lavere salgspris for regionerne.

Hos paraplyorganisationen Danske Patienter frygter man, at der vil blive A- og B-sygehuse i en nær fremtid, hvis forfaldet får lov at stå til.

»Det er jo på disse sygehuse, at mange skal behandles for deres almindelige lidelser som lungebetændelse og et brækket ben - supersygehusene er jo til de specialiserede sygdomme. Derfor er det naturligvis afgørende vigtigt, at man også investerer i de almindelige sygehuse,« siger foreningens formand, Lars Engberg, til Jyllands-Posten.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), fastslår, at man vil bede regeringen om at øge rammen for anlægsbudgettet, så man kan komme problemet til livs.