Det er blevet mere vanskeligt for unge med ufaglærte forældre at bryde den sociale arv, viser ny analyse.

I årtier har skiftende regeringer understreget vigtigheden af, at man får bugt med den negative sociale arv, men noget tyder på, at anstrengelserne ikke har båret frugt.

I hvert fald kan Jyllands-Posten torsdag henvise til en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), der viser, at det kun er hver anden unge med forældre uden uddannelse, der gennemfører en uddannelse efter grundskolen.

Tilbage i 90erne var det seks ud af ti, skriver Jyllands-Posten.

Overordnet er gruppen dog skrumpet. Det skyldes, at der generelt er færre ufaglærte forældre. I 1990 var det 34.000, mens det i dag er 8.000. Og det efterlader systemet med en lille, hård kerne, der kan vise sig vanskelig at bryde, siger Trond Beldo Klausen, lektor ved Aalborg Universitets Center for Mobilitetsforskning.

» De, der er tilbage, har i dag ofte nogle andre og større sociale udfordringer end tidligere. Derfor kræver det en større indsats at løfte dem ud af den sociale arv,« siger han til Jyllands-Posten og anbefaler i samme stund en tidlig indsats, såfremt man ønsker at skubbe til den sociale mobilitet.

Den anbefaling vinder gehør hos socialminister Manu Sareen (R), der kalder det »altafgørende« at sætte tidligt ind, hvis udviklingen skal vendes.