Børnene har brug for ferie! Således lyder den kontante udmelding fra fagfolk og pædagoger landet over. Udmeldingerne kommer efter, at der igen er pustet liv i den debat, der sidste år opstod på baggrund af BUPL's (Børne og Ungdomspædagogernes Landsforbund) rundspørge, der afslørede, at fire ud af fem ledere i daginstitutioner havde børn i institutionerne, der blev afleveret, mens forældrene selv holdt ferie.

Det resulterede i en stor debat i befolkningen, og pædagoger, børnepsykologer samt Børns Vilkår fandt tallet stærkt bekymrende.

Nu nærmer sommerferien sig med hastige skridt, hvilket igen har pustet liv i debatten. For mens nogle sagtens kan se fornuften i, at forældrene holder ferie uden deres børn, advarer flere pædagoger forældrene mod at gøre dette. Børnene har nemlig brug for forældrene og deres omsorg - og debatten bunder formentlig i en misforståelse fra forældrenes side. Det mener Birgitte Conradsen, der er næstformand i BUPL.

- Det har vist sig, at rigtig mange forældre er usikre på, hvad de selv kan tilbyde børnene. Og når der sker så mange ting i institutionerne i løbet af sommeren, såsom ture i skoven, til stranden etc., så tænker de, at det er sjovere for børnene at være der. I deres øjne er ferie det samme som tre uger på Kreta, i Lalandia eller i Legoland. Men det er ikke det, de små børn har brug for. De har brug for ro, nærhed og alene-tid med deres forældre, siger hun til bt.dk.

Tag dialogen med forældrene

Hun opfordrer pædagoger landet over til at tage en konstruktiv dialog med forældrene på institutionerne - netop fordi, mange ikke er bevidste om, hvad børnene har brug for.

- Forældrene tænker ofte, at det er sjovere for børnene at være i institutionen, hvor der sker en masse, hvis de ikke selv skal lave noget derhjemme. Men det er helt ok ikke at lave noget, og bare være sammen. Nærheden betyder rigtig meget for børnene, siger Birgitte Conradsen.

Hun forstår dog godt, hvorfor forældrene kan misforstå børnenes behov.

- Forældrene bliver jo bombarderet i fjernsynet og på nettet med alle de fantastiske ting, som man kan lave med sine børn, hvis man er gode forældre. Og hvis de ikke lige har råd til det, så bliver de usikre. Og den usikkerhed skal vi som pædagoger gå ind og tage hånd om og tale med forældrene om, siger hun og henviser til en institution i Helsingør, hvor dialogen er lykkedes.

På Børnehuset Abildvænget har de nemlig forhøjet antallet af feriedage for børnene - og det er sket gennem dialog med forældrene. Det fortæller institutionens leder Lene Klausen.

- Vi har haft rigtig meget fokus på dialogen med forældrene. Det har været vigtigt for os at få en dialog omkring, hvorfor de valgte at holde ferie uden deres børn, siger Lene Knudsen til bt.dk og bekræfter Birgitte Conradsens påstand om, at nogle forældre er overbeviste om, at børnene har det sjovere i institutionen end hjemme hos forældrene. Hun betegner det selv som en form for misforstået omsorg fra forældrenes side.

- Det vi har fundet ud af er, at rigtig mange af forældrene tænker, at de lige så godt kan aflevere deres børn i institutionerne, fordi de ikke selv skal noget i ferien. Derfor tror de, at der sker mere for børnene i institutionerne. Så vi tog dialogen med forældrene og fortalte dem, at det lige så meget handlede om nærværet, lyder det fra Lene Knudsen, der fortæller, at pædagogerne i hendes institution allerede tager dialogen med forældrene på barnets første dag i institutionen.

Og det har tilsyneladende hjulpet, for Børnehuset Abildvænget har markant færre børn i institutionen over sommerferien end de plejer.

- Debatten har virkelig påvirket vores institution meget. Og i år er der stort set ikke nogle børn, der ikke skal holde ferie. Næsten alle børnene får i hvert fald en uge eller to. Så det er da rigtig positivt, siger hun.