Når Scandinavian Tobacco Group bliver børsnoteret, er der stor chance for succes for det kontroversielle danske selskab.

Der kan således være store penge at hente for investorer, der lægger moralen til side og fylder porteføljen med eksempelvis våben, spiritus eller tobak. Det forklarer chefanalytiker hos Morningstar, Nikolaj Holdt Mikkelsen.

»De sælger produkter, som ikke er særlig følsomme omkring konjunktursvingninger. Ligegyldigt om økonomien går op eller ned, vil folk for eksempel ryge stort set lige meget. For investorer er det jo en attraktiv egenskab, at aktierne har en høj grad af forudsigelighed,« siger han.

»Uetiske« aktier en god investering

Det understøttes af de to økonomer Harrison Hong og Marcin Kacperczyk, der har sat de såkaldte uetiske aktier under et videnskabeligt lup.

Økonomerne undersøgte selskaber i tobaksindustrien, ligesom de også kiggede på selskaber inden for alkohol og gambling. Og resultaterne var klare. De »uetiske« aktier havde et risikojusteret merafkast på mellem 2,5 og 5 procentpoint årligt siden 1926.

Når visse investorer fravælger bestemte aktier på grund af etikken bag virksomhedernes produkter, kan aktierne blive mere interessante at kigge på for investorer, som gerne vil have store afkast af deres investeringer. Det forklarer Søren Hvidkjær, professor på CBS og ekspert i investoradfærd.

»Det handler jo om udbud og efterspørgsel. Hvis nogen investorer af den ene eller anden grund ikke ønsker at investere i en bestemt aktie, falder prisen på aktien, og så bliver den relativt billig,« siger han.

Det bakkes op af de to økonomers forskning, der viser, at merafkastet bliver større, jo »værre« aktiens underliggende produkt er. Det skyldes dels, at virksomhederne får mindre opmærksomhed på aktiemarkedet, dels at virksomhederne ifølge økonomerne handles 15-20 procent billigere end finansielt sammenlignelige virksomheder.

Den amerikanske Barrier Fund, tidliger Vice Fund, har specialiseret sig i udelukkende at investere i virksomheder, som er involveret i tobak, våben, gambling eller alkohol. I løbet af investeringsfondens 13-årige levetid har de næsten konstant ligget på et højere grad af afkast end »typiske« investeringsfonde af samme størrelse.

Etiske investeringsforeninger har det svært

I Danmark har der tidligere været en enkelt investeringsforening, som slog sig op på etiske investeringer, som ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen aldrig helt slog igennem.

»Så dømmer man ud fra det, er de etiske produkter ikke i sig selv noget, der fanger investorernes interesse. Men det betyder samtidig ikke nødvendigvis, at investorerne er ligeglade med etik,« forklarer han.