Midlertidige indhegninger kan sjældent holde en elefant tilbage, fortæller Bengt Holst, der er direktør i Zoologisk Have i København og formand for Dyreetisk Råd. Og det er et af to problemer med elefanter i et omrejsende cirkusser. Det andet problem er dyrevelfærdsmæssigt.

I sidste uge meddelte verdens største cirkus, amerikanske 'The Ringling Brothers & Bailey Circus', at de fra 2018 ikke længere vil have elefanter med i deres show. Herhjemme har Cirkus Arena fortsat elefanter i manegen, mens Cirkus Benneweis droppede dem fra programmet sidste år.

»Et omrejsende cirkus flytter typisk stade hundrede gange om året. Det vil sige, at de skal etablere sig hundrede gange. For elefanterne betyder det, at der af velfærdsgrunde skal laves et udendørs anlæg til dem hundrede gange,« skriver han til BT fra Brasilien, hvor han opholder sig i disse uger.

Typisk får cirkusfolket et stykke græsplæne i en park eller lignende, hvor de kan afspærre en passende firkant med elektrisk eller blot almindeligt hegn.

Kan ikke holde på elefanter

»Men elektrisk hegn er på ingen måde nok til at holde elefanterne inde, hvilket talrige tilfælde af løsgående elefanter i det danske landskab beviser. Vil elefanterne ud, eller bliver de skræmt, er de ude helt uden problemer. Det er også derfor, der er langt stærkere krav til etablering af elefantanlæg i zoologiske haver, hvor man i sagens natur kan bygge sikre anlæg, hvor der er en fysisk barriere, der er stærk nok til at holde elefanterne inde,« skriver Bengt Holst, der har været med til at lave den seneste revidering af lovgivningen på området, der blandt andet stiller krav til størrelsen på det indhegnede område.

»Man kan altså ikke bare forlade sig på de midlertidigt oprettede anlæg. Men det eneste alternativ er så at holde dyrene i transportvognene, som i sagens natur også er fysisk sikre. Men så har man et velfærdsproblem. Man kan ikke holde elefanterne inde i de vogne i al den tid, hvor de ikke optræder,« skriver han.

Så vil man have elefanter i cirkus, står man enten med et sikkerheds- eller velfærdsmæssigt problem, og det kan ikke være anderledes i et omrejsende cirkus siger den dyreetiske formand.

Hos Cirkus Benneweis fortæller Nadia Benneweis, der sammen med sin tvillingebror Dawid netop har overtaget ansvaret for familie-cirkusset, at de allerede sidste år droppede at have elefanter i manegen:

»Bestanden af cirkuselefanter, som på verdensplan er på omkring 300, bliver ældre og ældre. Mange af cirkuselefanterne fortjener at få lov til at gå på pension og få nogle gode senior-år. Derfor har vi ikke længere elefanter med i forestillingen.«

Den beslutning er generelt blevet vel modtaget af publikum, så ingen skal forvente, at se de store eksotiske dyr i savsmulden hos Cirkus Benneweis igen.

»Der har kun været ganske få negative publikumsreaktioner på, at vi ikke havde elefanter med. Flere har rost os og sagt, at de ikke brød sig om at se elefanter i cirkus,« siger hun.