Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen har tænkt sig at boykotte Føtex, efter en af kædens butikker i Sønderborg hængte et tilbudsskilt på arabisk op.

»Jeg synes, det er et knæfald for den udvikling, vi ser i Danmark, hvor folk, der kommer udefra, åbenbart skal være med til at bestemme forskellige ting i vores institutioner og nu også, hvordan virksomheder skal skilte. Jeg synes, det er at gå for vidt«

Men flygtningene har jo ikke tvunget Føtex til noget. Det var et frit valg, butikken selv tog.

»Jo, men jeg synes ikke man skal gøre alting op i penge. Der er også noget, der hedder kultur og ansvar over for samfundet. Jeg er selvfølgelig helt med på, at en virksomhed som Føtex lever af at tjene penge og sælge varer. Men altså, man må jo også have lidt rygrad og en gang imellem sige, 'Det kan godt være, at der er nogen, der efterlyser noget skiltning, og at vi selv synes, det er en god ide, men så må vi en gang imellem trække vejret og se på de langsigtede konsekvenser'.«

Hvad er de langsigtede konsekvenser?

»De er jo, at man sender det signal - ligesom mange andre sender - at man behøver egentlig ikke integrere sig i samfundet, man behøver ikke tilpasse sig samfundet, man skal bare sidde og vente på, at samfundet tilpasser sig til ens sprog og kultur og så videre.«

Men hvis de langsigtede konkvenser kun er et signal, så er der vel ikke nogen konsekvens ved det her?

»Jo, det er der. Vi ser både offentlige institutioner og skoler, der stille og roligt begynder at indrette sig efter, at der er kommet folk til Danmark med en anden kulturel og sproglig baggrund.«

Men her er jo bare en handlende på et frit marked, der gør det nemmere for sine kunder. Hvordan kan man være mod det?

»Jeg er ikke imod det frie marked som sådan. Der er fordele ved, at man kan handle med hinanden, så folk tjener penge, betaler skat og skaber vækst og får samfundets hjul til at køre rundt. Men altså, jeg synes, det er et tyndt argument for, at man absolut skal skilte på arabisk. Hvis nogen var i tvivl om, hvad tingene kostede, eller hvordan de skulle gebærde sig, så kunne de jo spørge en fra butikken. Sværere er det jo ikke.«

Det er det jo, hvis de hverken snakker dansk eller engelsk.

»Jo jo, men der er ingen, der siger, at livet skal være nemt. Nogle af de mennesker, der kommer til Danmark, har jo masser af ressourcer. De har trods alt haft råd til at betale en menneskesmugler for at komme hertil.«