Region Syddanmark har ændret lægevagt-systemet, efter en vagtlæge i marts overså en blodprop hos en yngre kvinde, der efterfølgende døde.

Der kommer mere styr på vagtlægernes arbejdstider og håndteringen af interne problemer.

Region Syddanmark og de praktiserende lægers organisation, PLO, er blevet enige om en ændring af den vagtlægeordning, der har været under hård beskydning på grund af den 36-årige Regina Holmegaards død.

Den 36-årige kvinder, der var fra Glamsbjerg på Fyn, ringede tilbage i marts til lægevagten og fortalte om sine smerter. Vagtlægen mente dog ikke, at der var grund til bekymring, men kvinden havde en blodprop og døde kort tid efter.

Den pågældende læge havde løbet af to måneder haft 38 vagter i lægevagten samtidig med, at han drev sin egen praksis. Med den nye aftale vil chefen for lægevagten i fremtiden føre tilsyn med vagtplanlægningen, så lægerne ikke tager vagter på et »uforsvarligt grundlag«, som det lyder i aftaleteksten.

»Vi har rent administrativt givet vagtchefen flere beføjelser. Vagtchefen skal nu efterse vagtskemaerne for at se, om de er forsvarlige i forhold til, om man for eksempel tager for mange vagter,« siger Birgitte Ries Møller, der formand for PLO Syddanmark.

Vagtcheferne skal også holde øje med kvaliteten i vagtlægeordningen og hurtigere og lettere kunne tage hånd om problemer med vagtlægerne, »hvis der er noget, der skal strammes op på«, forklarer hun.

Region Syddanmark og PLO Syddanmark blev på et møde i juli enige om at præcisere rammerne for lægevagten, som altså nu er mundet ud i den nye samarbejdsaftale.

Det glæder Bo Libergren (V), der er formand for sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark.

»Det er alfa og omega, at vi som region kan tilbyde borgerne en velfungerende og fuldt forsvarlig lægevagtordning. Det indebærer blandt andet klare regler for lægernes deltagelse og for, hvordan vi løbende følger op og forholder os til eventuelle sager,« siger han i en pressemeddelelse.

Den nye samarbejdsaftale træder i kraft 1. december.