Kun 800 ud af 2.900 elever dukkede op, da erhvervsskolerne indkaldte elever i praktikpladskøen til samtale. Eleverne skal være aktive, understreger undervisningsministeren.

Midt i den politiske debat om ansvaret for manglen på praktikpladser viser det sig nu, at utallige af de unge selv ikke er særligt aktive i jagten på en praktikplads - selv om de betegner sig selv som praktikpladssøgende. Det skriver netavisen Altinget.

Det står klart, efter at Undervisningsministeriet bad landets erhvervsskoler om at indkalde de 4.700 elever, der var i praktikpladskøen 30. november 2014, til en samtale på skolerne eller praktikcentrene.

Ikke blot viste det sig, at en stor del af de indkaldte elever slet ikke havde fuldført deres grundforløb og derfor ikke var på akut jagt efter en praktikplads. Det har efterfølgende medført, at Undervisningsministeriet har ændret sin opgørelsesmetode, hvilket har medført næsten en halvering af praktikpladskøen.

Men også oplysninger fra ministeriet om de resterende næsten 2.900 elever, for hvem det stadig var relevant at komme til samtale, taler deres eget sprog.

Af knap 2.900 elever mødte kun 800 elever op til en samtale. Den resterende del af eleverne kunne skolerne slet ikke komme i kontakt med, eller også meldte de afbud eller mødte ganske enkelt ikke op.

Hertil kommer, at mens over 90 procent af eleverne havde angivet sig selv som praktikpladssøgende, havde kun knap halvdelen af eleverne inden for de seneste to uger henvendt sig til en virksomhed for at få en praktikplads. For næsten en fjerdedels vedkommende var det mere end en måned siden, at de sidste havde taget kontakt til en virksomhed.

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings chefkonsulent med ansvar for uddannelsesområdet, Simon Neergaard-Holm, tegner der sig med de nye oplysninger en helt ny dimension i problematikken med mangel på praktikpladser.

»Jeg var meget overrasket over, at så mange af eleverne ikke var til at få fat på eller slet ikke dukkede op. Mange af dem har ikke været aktivt søgende i flere måneder. Der er jo langt færre søgende, end vi hidtil har lagt til grund,« siger han og fortsætter:

»Det giver i allerhøjeste grad endnu en dimension til hele diskussionen om manglen på praktikpladser. Når vi så alligevel ikke aflyser problemet, hænger det sammen med, at vores egne prognoser viser, at vi kommer til at slås med et behov for øget arbejdskraft, både på kort og længere sigt,« siger Simon Neergaard-Holm til Altinget.

Tallene får også undervisningsminister Christine Antorini (S) til at understrege, at de praktikpladssøgende elever skal være mere aktive.

»Det er vigtigt, at alle elever, der søger praktik, er aktivt opsøgende, ligesom de skal være fagligt og geografisk mobile. Men virksomhederne har også et ansvar for at skabe flere praktikpladser, ikke mindst nu, hvor der er gang i væksten igen. Ellers kommer de til at mangle dygtige faglærte i fremtiden. Skolerne skal sikre den rette vejledning i, hvordan de unge finder en praktikplads og vise dem, at skolepraktik er et godt alternativt tilbud, indtil de får en praktikplads i en virksomhed,« siger undervisningsministeren til Altinget.

De nye oplysninger får samtidig DA til at foreslå, at eleverne indbydes igen.