Energistyrelsen mener på alle måder at have overholdt reglerne for, hvem der kan byde ind på ejerskabet af nye havvindmølleparker. Dermed affejer styrelsen kritik fra både Enhedslisten og to almennyttige fonde.

Det er helt normalt, at staten stiller en række krav - herunder finansielle krav - når ejerskabet af store projekter som eksempelvis veje, broer og havvindmølleparker sendes i udbud.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen, der slår fast, at samtlige regler er blevet overholdt i udbuddet af de 350 megawatt kystnære havvindmøller, der skal stå opført i Danmark i 2020.

Styrelsen er ellers blevet udsat for hård kritik fra de to almennyttige fonde, Fonden Ærøs Vedvarende Energipulje og Wind People, der mener, at staten har forvredet vilkårene for, hvem der kan byde ind på ejerskabet af havvindmøllerne.

Men det affejer Energistyrelsen:

»Energistyrelsen er ikke enig i kritikken. Energistyrelsen mener på alle måder at have overholdt udbudsreglerne i udbuddet af kystnære havvindmøller,« lyder det i pressemeddelelsen.

Kritikken fra de to fonde tager udgangspunkt i det opstillede kriterium om, at eventuelle bydere skal have en årlig omsætning på minimum fire milliarder kroner. Et kriterium, som fondene ikke kan leve op til.

Fondene mener, at det finansielle krav betyder, at det kun vil være en lille, eksklusiv klub af store selskaber, der vil blive tilgodeset i udbudsrunden, og direktør i Wind People Lea Vangstrup kaldte tirsdag sagen for »en ny DONG-sag«.

Energistyrelsen afviser blankt kritikken og oplyser, at kravet til omsætningen på fire milliarder kroner er nødvendigt.

»Disse krav skal sikre, at det er kvalificerede bydere, der får mulighed for at byde, så projekterne gennemføres til tiden og i rette kvalitet,« lyder det.

»Til udbuddet af kystnære havvindmøller har Energistyrelsen designet kravene og de øvrige udbudsbetingelser efter rådgivning fra Kammeradvokaten og Deloitte samt ud fra Energistyrelsens erfaringer fra tidligere udbud. Der er i betingelserne desuden taget hensyn til ønsket om at få størst mulig konkurrence,« meddeler styrelsen videre.

Enhedslistens klimaordfører, Per Clausen (Ø), er fortørnet over, at det tilsyneladende er svært for almennyttige fonde at byde ind på store havvindmølleprojekter herhjemme. Han garanterer over for Berlingske Nyhedsbureau, at Enhedslisten efter et valg vil tage sagen op med klima- og energiministeren.

De to fonde har desuden planer om at klage over Klima- og Energiministeriet til Klagenævnet for Udbud.

Energistyrelsen behandler i øjeblikket de indkomne ansøgninger og vil snarest muligt offentliggøre navnene på de prækvalificerede bydere.